Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Många personer med träningskläder vid sjön Tisken i Falun

Foto privat

Inlöparna Falun får mångfaldspris

Det är nu klart att Inlöparna Falun får kommunfullmäktiges mångfaldspris 2019. Inlöparna erbjuder kostnadsfria promenad- och löptillfällen för alla och vill hjälpa till att skapa bra möjligheter för nyanlända att integreras i det svenska samhället.

– Det här såg jag inte komma, jättekul att få priset, säger Kenneth Aldenmyr, initiativtagare till Inlöparna Falun.

Inlöparna finns på flera platser i Sverige och är ett initiativ inom den ideella föreningen Hej främling! Inlöparna vill hjälpa till att skapa bra möjligheter för nyanlända att integreras i det svenska samhället genom att träffas och prata med varandra. De gör det genom att springa eller gå tillsammans och därmed skapa intressanta möten.

Inlöparna Falun startade 2017 efter att Kenneth via en kollega i Stockholm, hörde talas om Inlöparna där.

– Jag startade Inlöparna Falun för att få ett lite annat perspektiv och träffa människor jag normalt inte skulle träffa annars, säger Kenneth Aldenmyr.

Sedan 2017 har ett antal personer träffats nästan varje vecka för att springa, gå och prata med varandra. På vintern är de inomhus på Lugnet och på sommaren vid Tisken. De har också arrangerat Tiskenloppet två gånger.

– På sommaren springer vi två varv runt Tisken. Det är helt kravlöst och man springer och går i egen takt. Det viktiga är att man pratar och umgås, säger Kenneth.

Motiveringen till priset

"Inlöparna Falun har sedan maj 2017 träffats varje tisdagskväll vid sjön Tisken för att umgås genom att springa eller promenera tillsammans. Det finns även de som har cyklat, åkt permobil eller bara varit med vid start och mål och hejat på. Det är en gratis, enkel och inkluderande mötesplats för nya och etablerade svenskar i olika åldrar som har hälsa och gemenskap i fokus. Stämningen upplevs som varm, uppmuntrande och full av glädje och kämpaglöd.

Inlöparna Falun bidrar till att fler får känna innanförskap och tillhörighet."

Mångfaldspriset delas ut på Falu kommunfullmäktige den 5 december, där pristagarna får ta emot hyllningar och en prischeck på 10 000 kronor.

Sidan uppdaterad 2019-11-15