Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ett rött hus och vägen genom byn Stråtenbo

Arkivbild Stråtenbo

Stråtenbo samfällighetsförening får Falu kommunfullmäktiges miljöpris 2019

Stråtenbo samfällighetsförening får miljöpriset för sitt ihärdiga arbete att lösa avloppshanteringen för många hushåll i byarna Stråtenbo, Smedsbo, Kavelmora och Västansjö.

– Vi har inte riktigt smält det än att vi fått priset, men det känns bra, säger Erik Fagerberg från Stråtenbo samfällighetsförening.

Arbetet startade när de enskilda avloppen i byarna dömdes ut. En samfällighetsförening bildades av 32 fastighetsägare under år 2012, och ett företag anlitades sedan för att bygga stamnät, pumpstationer och ett gemensamt reningsverk. När företaget sedan gick i konkurs fick fastighetsägarna själva försöka lösa det.

– Vi byggde färdigt reningsverket och körde igång, men inte utan problem. Vi har fått lära oss väldigt mycket på vägen, säger Erik Fagerberg.

Nu betjänar reningsverket 79 hushåll och alla utsläpp av näringsämnen hålls på en låg nivå, vilket är väldigt bra för vattendragen Stora Aspan samt Aspån.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden motiverar priset så här:

”Stråtenbo samfällighetsförening har under flera år genomfört ett ihärdigt arbete för att lösa avloppshanteringen i byarna Stråtenbo, Smedsbo, Kavelmora och Västansjö. Trots stora motgångar har samfällighetsföreningen fortsatt det ideella arbetet med projektering och installation av avloppsanläggningen. Tillsammans har dessa eldsjälar slutit samman för att minska utsläppen av näringsämnen till ungefär en tiondel jämfört med tidigare lösning. Detta är en stor miljövinst för de näringsbelastade vattendragen Stora Aspan samt Aspån. Avloppsreningsverket har varit i drift sedan 2013 och har utifrån uppföljande och återkommande provtagning visat sig uppfylla förväntningarna med god rening av inkommande avloppsvatten. Genom bybornas handlingskraft har Stråtenbo samfällighetsförening visat att med gemensamma krafter kan vi påverka och förbättra vår miljö.”

Miljöpristagarna hyllas på kommunfullmäktige den 5 december och får där ta emot ett diplom och en prischeck på 10 000 kronor.

Sidan uppdaterad 2019-11-18