Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Flera politiker och tjänstemän står bakom tända ljus

Personal och politiker på Falu kommun tände ljus på minnesdagen

Tände ljus på minnesdagen för Förintelsens offer

Den 27 januari är det den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – och på dagen 75 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. På Falu kommun hölls en spontan manifestation med tända ljus.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

– Vi politiker måste gå i bräschen för alla människors lika värde och att fortsätta att berätta om Förintelsen, så att det aldrig upprepas igen, säger Katarina Gustavsson (KD) .

– Det är otroligt viktigt att vi uppmärksammar denna dag. Både för att påminnas om Förintelsen alla offer, men också för att vi nu lever i en värld där samtalsklimatet blir allt hårdare, säger Camilla Andersson Sparring (C) .

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige. I Falun ska också elever från Söderbaumska skolan, föreläsa för elever på Västra skolan om sin resa till Auschwitz.

Läs mer om Förintelsens minnesdag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2020-01-27