Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Skylt med Lugnet och logga på.

Skadegörelsen i kommunen har ökat rejält den senaste tiden. Lugnetområdet är hårt drabbat.

Skadegörelsen ökar - Lugnet hårt drabbat

Den senaste tiden har skadegörelsen varit omfattande runt om i kommunen. En av platserna som drabbats hårdast är Lugnet.

– Det känns så tråkigt, så onödigt. Skattepengarna hade kunnat användas på ett bättre sätt, säger Anders Nordlund, vd på Lugnet i Falun AB.

Besök- och utsiktsmålet vid hoppbackarna, med sina grillplatser, är ett populärt utflyktsmål när det börjar ljusna och det varma vädret gör sitt intåg.

Men grillplatsen har den här veckan drabbats av en omfattande skadegörelse. Exempelvis har flera sittbord släpats i väg och slängts ner för en intilliggande slänt.

-Flera av borden gick sönder och är nu ivägskickade för lagning. Vi har också sett att skyltar som visar vägen i våra cykelleder har rivits ner och eldats upp. Det är svårt att förstå varför man gör så här, säger Anders Nordlund.

Även bergbanan har varit utsatt för en incident som hade kunnat slutat riktigt illa.

– Någon hade kilat fast en bräda i spåret där bergbanan går. Nu tog sig kabinen precis över det ditsatta hindret, men man vet aldrig vad som hade hänt annars. Vi ser det som en allvarlig händelse och har polisanmält det hela. Även skadegörelsen vid hoppbackarna är polisanmäld, säger Anders Nordlund.

Rejäl ökning av skadegörelse

Men det är inte bara Lugnet som varit drabbat av skadegörelse. Just nu ses en rejäl ökning av skadegörelse i hela Falu kommun.

Det handlar om glaskross, klotter, bränder och ren förstörelse av materiella saker.

– Det finns en allmän oro i Coronavirusets spår och Kålgårn, Roxnäs och regementsområdet är några av platserna där det hänt saker. En del av det som drabbats finns i kommunens ägo och är polisanmält. Just nu finns det ingen misstanke riktad mot speciella personer, men i många fall har man sett yngre personer röra sig vid de aktuella platserna, säger Ulrika Gustafsson Lindberg, kommunens BRÅ-samordnare och fortsätter:

– Det är färre vuxna ute nu än vad det vanligtvis är. Vuxna som finns ute har alltid en lugnande effekt. Vi ser gärna att fler är uppmärksamma på sina träningsrundor och hundpromenader till exempel. Från kommunens sida sätter vi nu in extra åtgärder. Bland annat kommer vi att öka ut Ungdomsstödjarnas personalstyrka som arbetar förebyggande för att fånga upp unga som behöver stöd. Men det gäller också för föräldrar att prata med sina barn och ungdomar för att höra vad de har för sig när de inte är hemma eller i skolan. Vi är dessutom i en tid på året där fler unga testar alkohol och andra droger för första gången, och det brukar oftast inte föra med sig så bra saker.

Sidan uppdaterad 2020-04-08