Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Budgetbild pengar

Falualliansens budget gick igenom

Kommunfullmäktiges budgetsammanträde blev till en riktigt lång historia. Det tog nästan tolv timmar innan Falualliansens budgetförslag klubbades igenom.

Här kan du se webbsändningen från kommunfullmäktigemötet 17 juni.

Falualliansen – den politiska ledningen med Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Falupartiet – hade lagt en gemensam budget.

Det hade även Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjort. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna valde att gå fram med egna alternativ.

Antalet budgetförslag uppgick därmed till fyra och det skulle finnas mycket att debattera om.

Coronaviruset påverkar

De olika budgetförslagens företrädare var helt överens om att osäkerheterna är många och stora på grund av Coronavirusets framfart.

– Utgångsläget för budget 2021 är att vi måste hantera växande behov och ökade volymer samtidigt som intäktsökningarna inte blir lika stora som förut. Vi kan vänta oss att en lågkonjunktur kommer att sträcka sig över hela planperioden, 2021-2023, sade kommunalrådet Joakim Storck (C) från talarstolen under sitt budgetanförande.

– Förhoppningsvis kan 2021 bli ett år av återhämtning, men pandemin gör det svårt att hitta rätt balans. Men vi tycker det är rimligt att göra prioriteringar och inte samla i ladorna, sade oppositionsrådet Jonas Lennerthson (S) i sitt anförande.

Noterbart är att samtliga budgetförslag i stort sett hade ett nollresultat för nästa år. En bit från målet om god ekonomisk hushållning således.

Många och långa debatter

Årets budgetsammanträde bjöd på många och långa debatter. Det var många ledamöter som ville ta chansen att säga något om ”sitt” budgetförslag, eller ifrågasätta något av de andra.

Det tog nästan tolv timmar innan Falualliansens budgetförslag kunde klubbas igenom.

– Vi ser inte att det finns förutsättningar att nå målet för god ekonomisk hushållning nästa år, utan vi har valt att budgetera för ett nollresultat för att frigöra medel som behövs i verksamheterna. Vi måste också våga prioritera, sade Joakim Storck.

Falualliansen gör bland annat ett tillskott på ytterligare 20 miljoner kronor till socialnämnden under 2021. Under 2020 och 2021 har därmed socialnämnden fått ett extra tillskott på 70 miljoner kronor.

– Men vi har kvar våra krav på att verksamheten ska effektiviseras. Vissa saker är redan gjorda, men ytterligare beslut är att vänta under året, säger Joakim Storck.

Även barn- och utbildningsnämnden får ett ytterligare tillskott ekonomiskt under nästa år på 55 miljoner kronor.

Sidan uppdaterad 2020-06-18