Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Röstsedel läggs i låda

Valmyndigheten säger nej till Faluns krav

Falu kommun har nu fått besked från Valmyndigheten hur de tänker agera på skadeståndskravet mot Postnord AB, efter omvalet 2018. Myndigheten tänker inte ersätta för merkostnader, inte driva process mot Postnord och inte heller låta kommunen göra det.

Valmyndigheten skriver i sitt svar bland annat att ”ord står mot ord”, och att ”Valmyndigheten avser heller inte att överlåta rättigheterna till Falu kommun för att fortsätta driva frågan om ersättning från Postnord”.

– Postnords ansvarige arbetsledare i Falun hade lovat att eventuella kvarvarande poströster skulle levereras på morgonen vid onsdagsräkningen, och därmed skulle samtliga röster ha räknats i rätt tid. Det är beklagligt att en statlig myndighet håller ett statligt bolag om ryggen och helt stänger vår möjlighet att få vårt ersättningskrav prövat i domstol, säger Håkan Hammar (M), ordförande i valnämnden i Falun.

Sen postsäck orsaken till omval och skadeståndskrav

Det blev ett omval i Falu kommun år 2019. Det efter att en postsäck med 145 valsedlar inte räknats, då de lämnades för sent till Valmyndigheten vid valet i september 2018. Valnämnden i Falun krävde då Postnord på de extra kostnader på 453 000 kronor, som kommunen fått för omvalet. Postnord hänvisade till att de hade avtal med Valmyndigheten och inte kommunen. Falu kommun vände då sig till Valmyndigheten och krävde besked.

Valmyndighetens svar innebär att möjligheten för kommunen att få ersättning, ser allt mer avlägset ut.

– Vi kommer nu att se över svaret från Valmyndigheten och rådgöra med Sveriges kommuner och regioner (SKR), innan vi eventuellt agerar. Det här är en principiellt viktig fråga som måste redas ut, säger Leif Nilsson, stadsjurist.

Totalt kostade omvalet i Falu kommun uppåt 1,6 miljoner kronor, varav drygt 1,1 miljoner kronor täcktes av statsbidrag. Mellanskillnaden är summan som kommunen kräver ersättning för.

Sidan uppdaterad 2020-07-07