Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Dotter kramar om pappa samtidigt som de tittar på en datorskärm

Nytt sätt att lämna förslag till kommunen

Snart kommer du att kunna lämna förslag till kommunen digitalt och även få rösta på andras förslag. Snabbare handläggning och ökad insyn är målet.

Medborgarförslag är sedan många år en möjlighet att lämna förslag på något du vill förändra eller förbättra när det gäller Falu kommuns verksamhet. Nu ska medborgarförslag ersättas av en digital lösning som tills vidare kallas e-förslag.

- E-förslag är ett system som används och man har positiv erfarenhet av i många kommuner, till exempel i Gävle, Västerås och Göteborgs Stad, berättar Falu kommuns demokrativägledare Emilia Otterstam.

Hur skiljer sig e-förslag från medborgarförslag?

- Du lämnar in ett e-förslag digitalt på kommunens hemsida. Där syns alla förslag som kommit in och du röstar på de förslag du gillar. På så sätt får Faluborna bättre insyn i vilka förslag som kommit in och kan känna en större delaktighet.

Vad händer efter att man röstat?

- För att ett förslag ska gå vidare till politiken kommer det att krävas 40 röster. Du kommer att få återkoppling om vad som händer med ditt förslag. De förslag som inte går vidare hamnar i en förslagslåda där de kommer vara fortsatt publicerade så våra politiker har möjlighet att lyfta förslag som de tycker är bra. På det här sättet så försvinner inte några bra förslag även om de inte skulle uppnå tillräckligt många röster.

Om jag inte har en dator?

- Är du inte digital kommer du att kunna lämna in ett skriftligt förslag till kontaktcenter och på både biblioteket och kontaktcenter kan du få använda en dator för att se och rösta på de olika förslagen.

Varför behövdes ett nytt system?

- Dels är det nya systemet ett led i Falu kommuns digitalisering och dels blir det ett mer demokratiskt sätt med den ökade insynen. Vår förväntan är också att handläggningstiden av förslagen kommer att bli betydligt kortare.

Finns det fler fördelar med det nya systemet?

- Ja med e-förslag och möjligheten att rösta kommer dessutom politikerna att få en klar indikation på vilka frågor som är viktiga och hur angelägna de är för kommuninvånarna. Med andra ord så får politikerna hjälp att fatta beslut, eftersom man vet vilka frågor som ligger Faluborna varmt om hjärtat.

När kommer vi kunna lämna e-förslag i Falu kommun?

- Vår förhoppning är att det nya sättet att lämna förslag kommer att kunna införas redan i början av 2021, avslutar Emilia Otterstam.

Sidan uppdaterad 2020-09-21