Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Vy över centrala delar av Falun

Falun klättrar uppåt på företagsranking

Svenskt Näringsliv släppte i dag sin ranking av företagsklimatet. Falun hamnar på plats 174, vilket är elva placeringar bättre än ifjol.

– Att Falun förbättrar sin placering i företagsrankingen med elva placeringar i den sammanvägda bedömningen är mycket glädjande, säger kommunalrådet Mats Dahlberg (M).

Sedan 2011 sammanställer Svensk Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

Årets ranking baseras på den enkätundersökning som genomfördes under första kvartalet 2020, där företag fick svara på hur man upplever att företagsklimatet är i sin kommun.

– Vi kommer nu att analysera de olika delarna i enkäten och utifrån detta se hur vi kan arbeta vidare, säger Mats Dahlberg.

I årets totalranking tar Falun ett litet skutt uppåt, elva placeringar, och landar på plats 174.

Faluns placeringar i rankingen de senaste åren: 2014: 191, 2015: 217, 2016: 212, 2017: 180, 2018: 200, 2019: 185, 2020: 174.

Arbetar målinriktat och strategiskt

Falu kommun arbetar målinriktat och strategiskt med att hela tiden utvärdera och förbättra företagsklimatet.

– Det är alltid en utmaning att balansera mellan vad en kommun kan göra för företagen och vad som inte är möjligt. I samband med coronapandemin har vi verkligen försökt att hitta flexibla lösningar tillsammans med företagen. Här uppfattar jag det som att vi har haft ett mycket konstruktivt samarbete. Det är min förhoppning att vi kan fortsätta på den vägen, säger Mats Dahlberg.

– Enkäten ger oss svar på om vi arbetar åt rätt håll eller om vi kanske ska lägga krut inom något annat område. Inriktningen är att det ska vara enkelt att vara företagare i Falu kommun oavsett om det handlar om utveckling eller etablering av nya företag. Att jobba med en väg in genom våra Företagslotsar är ett sätt samt att ständigt ha en god dialog med företagarna. Det behövs ett kontinuerligt samspel mellan oss och näringslivet, säger Linda Wallin, näringslivschef.

I svaren till enkätfrågorna så bjuder undersökningen på både positiva och negativa siffror mot förra året för Faluns del.

På plussidan: ”Mobilnät och bredband” +35 placeringar, ”kommunalskatt” +19 placeringar, "sammanfattande omdöme” +19 placeringar och ”service och bemötande” + 9 placeringar.

På minussidan: ”Kommunpolitikers attityd till företagande” -56 placeringar, ”vägnät, tåg- och flyg” -6 placeringar.

Dalarnas bästa företagsklimat finns enligt rankingen i Vansbro, som placerar sig på plats 35.

Här kan ni läsa mer om Falun och rankingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2020-09-23