Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Hand som håller en fiol

Årets kulturprisvinnare utsedda

Multimusikern Åke Wänn får Falu kommuns kulturpris 2020. Barn- och ungdomskulturpriset 2020 tilldelas Victoria Törnqvist. Kulturstipendiet 2020 tilldelas Broder Henrik Rapp.

- Det var verkligen en överraskning och jag är så glad över att ha fått äran, säger Åke Wänn, som får årets kulturpris.

Victoria Törnqvist, som författar och visar upp fäbodlivet, får Falu kommuns barn- och ungdomskulturpris 2020 för sina barnböcker.

- Fantastiskt roligt att kombinationen barn och vårt kulturarv, som båda ligger mig varmt om hjärtat, uppmärksammas. Jag vill passa på att ge en stor eloge till min illustratör Anders Sunesson.

De tre kulturpriserna delas ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde i december.

Motiveringarna till priserna och stipendiet lyder:

Kulturpris

Falu kommuns kulturpris 2020 tilldelas Åke Wänn.

Multimusikern Åke Wänn har under många år bidragit till utvecklingen av musikkulturen i Falun. Vid många tillfällen har Faluborna kunnat njuta av Åkes spelglädje genom hans medverkan i olika ensembler och konserter. Han har också spridit sina kunskaper genom låtkurser och därigenom säkerställt att det musikaliska arvet lämnas vidare till kommande generationer att förvalta.

Barn- och ungdomskulturpris

Falu kommuns barn- och ungdomskulturpris 2020 tilldelas Victoria Törnqvist.

För att genom sina böcker om den spralliga fjällkon Tjärna sprida kunskap om fäbodlivet och levandegöra en viktig del av Faluns och Dalarnas kulturhistoria. Med sina målande barnböcker har Victoria skapat ett intresse för fäbodlivets natur- och kulturupplevelser samtidigt som hon skapat läsglädje för många barn.

Kulturstipendium

Falu kommuns kulturstipendium 2020 tilldelas Broder Henrik Rapp.

För att med sin karaktäristiska och tonsäkra röst ge liv till sina poetiska texter med inslag av såväl samhällskritik som romantik. Den poetiska ådran och förmågan att uttrycka sig på ett sätt som fångar publikens intresse är unikt och nydanande. Med omsorg för helheten använder han sitt musikaliska utövande för att dela med sig av sitt liv och sina tankar.

Sidan uppdaterad 2020-11-18