Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

vita texter mot svart bottenplatta från kommunfullmäktiges sändning

Dålig dag på jobbet

Falu kommuns textrobot ”Robert” hade en svårjobbad dag när det webbsända kommunfullmäktigemötet hölls förra veckan. Textningen av sändningen hade en hel del mer att önska.

Falu kommun har sedan många år sänt kommunfullmäktigemöten via Youtubelänk till annan webbplats så att den som vill kan följa mötet digitalt, live eller i efterhand. Sedan i höstas måste alla sändningar textas och det arbetet sköter en textrobot, som vi kallar ”Robert”.

Eftersom kommunfullmäktigemötena nu sker på distans på grund av pandemin sitter ledamöterna inte på plats i Kristinehallen utan hemifrån. Det här ställde till det lite för Robert som textade fel ett flertal gånger.

– Ljudkvaliteten var varierande och även uppkopplingen var ibland för vissa ledamöter inte fullt tillräcklig. Det blev helt enkelt för svårt den här gången för textningsroboten. Vi får självklart utvärdera det här löpande. I slutändan är det en demokratifråga och en resursfråga så vi får se hur vi löser det här framöver, säger kommunikationschef Patrik Söderqvist.

Demokratiskt viktigt

Tillgänglighetsdirektivet trädde i kraft i höstas och innebär att samtliga myndigheters filmer och rörligt material måste textas. Det är för att döva personer eller personer som på annat sätt har svårt att ta till sig det som hörs ska kunna ta del av det material som myndigheter sänder ut och, kunna ta del i den demokratiska processen.

När det gäller just sändningen från kommunfullmäktige så är annars alternativet att ha en person som textar sändningen direkt, den tjänsten är kostnadsberäknad till mellan 25 000 och 30 000 kronor per sändning.

– Vi kan sända utan text, men då måste vi enligt reglerna plocka bort materialet efter två veckor. Då kan man inte gå tillbaka och titta på äldre möten och då skulle tillgängligheten minska för alla kommuninvånare och det vill vi inte. Vi får se hur vi kommer att lösa det här framöver. Det är naturligtvis inte bra när det blir fel i textningen så vi får se om Robert får fortsatt förtroende.

Sidan uppdaterad 2021-02-03