Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Illustration över hur utomhusserveringen kan se ut

Ungefär så här är uteserveringen tänkt att se ut. Illustration: PS skylt & inredning AB / O´Learys

Lydias terrass får ge plats för uteservering

Lydias terrass kommer att bli en uteservering under perioden 1 april – 15 november 2021. En enig miljö- och samhällsbyggnadsnämnd beslutade vid sitt sammanträde i måndags att bevilja den ansökan som kommit in.

Lydias terrass, som färdigställdes 2019, byggdes för att vara en spontanyta för allmänheten, där man ska kunna hänga och träffas.

I samband med den trygghetsanalys som gjordes 2020 av Tryggare Sverige, var det många som uttryckte att platsen behövde aktiveras med exempelvis en uteservering.

För en tid sedan kom restaurangen O´Learys in med ansökan om att få lägga sin uteservering på Lydias terrass.

Något som alltså en enig miljö- och samhällsbyggnadsnämnd valde att bevilja vid det senaste sammanträde.

– Under det senaste året har ett arbete med att göra en analys av hur vi kan få en tryggare och säkrare stadskärna gjorts. Det är positivt att vi får fler personer i rörelse under större delen av dygnet på den här platsen, säger nämndordförande Susanne Martinsson (C).

Tak över terrassen

O´Learys kommer att sätta upp en så kallad pergola på platsen och är inställda på att skapa, som man skriver i sin ansökan, en av Sveriges trevligaste utomhusmiljöer som lyfter Faluns stadskärna till nya nivåer.

Pergolan är tänkt att ge tak över en stor del av terrassen, där bord och stolar placeras ut.

Restaurangföretaget hade ansökt om att få ha uteserveringen på plats under perioden 1 april – 15 november och att ansökan skulle gälla tidsperioden 2021-2024.

Beslutet blev att godkänna upplåtelse under 2021, men med en option på ytterligare 1+1+1-säsong.

– Denna option ger kommunen möjlighet att utvärdera detta koncept och att de funktioner som läggs över på restaurangen fungerar. Dit hör drift och skötsel av den allmänna ytan under den här perioden liksom eventuell klottersanering, säger Susanne Martinsson.

Sidan uppdaterad 2021-03-16