Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Rådhuset i Falun sommar

Villkorlig dom i Svea hovrätt mot tidigare chef och närstående

Hovrätten sänker fängelsestraffen från tingsrätten, till villkorlig dom och samhällstjänst för chefen och villkorlig dom och dagsböter för den närstående.

Den tidigare chefen på Falu kommun och en närstående, som misstänktes för att med hjälp av chefen fått ut lön i många år utan att jobba, dömdes i tingsrätten i oktober 2019, för trolöshet mot huvudman, grovt brott.

Dom i hovrätten idag

Den tidigare chefen döms nu av hovrätten för trolöshet mot huvudman, grovt brott. Påföljden sänks från 2,5 års fängelse (dom i tingsrätten), till villkorlig dom och samhällstjänst 240 timmar.

Den närstående döms för medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt brott. Påföljden sänks från 2 års fängelse (dom i tingsrätten), till villkorlig dom och dagsböter på totalt 18 000 kronor.

Hovrätten motiverar domen med att de delar tingsrättens bedömning att chefen haft en förtroendeställning, och har genom att agera på det sätt som åklagaren påstått, missbrukat sin ställning.

– Vi kan konstatera att hovrätten anser att chefen och den anhöriga är skyldiga för brotten och att de nästan helt går på tingsrättens bedömning, förutom påföljden som sänks från fängelsestraff till villkorlig dom, säger Leif Nilsson, stadsjurist.

Kommunen kommer att kräva skadestånd

De misstänkta brotten beräknas enligt Falu kommun ha kostat kommunen minst 2,2 miljoner kronor, pengar som kommunen kommer att driva skadeståndstalan för.

– Vi ska nu gå igenom domen som blir vägledande för skadeståndsdelen, säger Leif Nilsson.

Sidan uppdaterad 2021-05-19