Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Jonas Lennerthson iförd kavaj med mikrofon i handen

Oppositionsrådet Jonas Lennerthson (S)

Socialdemokraterna presenterar sin budget

Nu har det största oppositionspartiet – Socialdemokraterna – lagt fram sitt budgetförslag med årsplan 2022-2024. Budgetförslaget strävar efter att kommunen ska fortsätta vara en trygg och säker kommun, där medborgarna trivs och lever goda liv.

– Vi vill se ett jämlikt och jämställt Falun där kommunens verksamhet utgår från medborgarnas behov oavsett var man bor eller vem man är. Såväl ung som gammal har en plats och är en viktig del i samhällsbygget Falun, säger oppositionsrådet Jonas Sallén Lennerthson (S).

Socialdemokraterna har den här gången valt att lägga fram ett eget budgetförslag, efter att de senaste åren lagt ett gemensamt tillsammans med Miljöpartiet.

Men med 15 månader kvar till valet 2022 väljer partierna att profilera sig på egen hand.

Satsar Falun ur Pandemikrisen

Inför 2022 lägger Socialdemokraterna en budget som man menar satsar Falun ur Pandemikrisen.

– Vi väljer att lägga ut en stor del av tillgängliga resurser och accepterar ett sämre resultat än i vanliga fall. Vi ser tendenser till att kunna vända den ekonomiska utvecklingen inför 2024 och känner oss trygga med att vara offensiva i budgeten, säger Jonas Sallén Lennerthson.

Budgeten för 2022 är lagd för att ge ett resultat på 31,8 miljoner kronor, eller 0,82 procent. Det är alltså en bra bit från kommunens inriktning om god ekonomisk hushållning där resultatet ska uppgå till två procent. Reserven för oförutsedda händelser är satt till 20 miljoner kronor.

– Regeringen har varit lyhörd för kommunernas behov under pandemin och är tydliga i sina signaler om att återuppbyggandet av Sverige är ett gemensamt ansvar, där vi i kommuner och regioner kan räkna med fortsatt stöd, säger Jonas Sallén Lennerthson.

Satsningar på ungas livsvillkor

Socialdemokraterna gör i sin budget fortsatta satsningar på barn- och ungas livsvillkor. Partiet vill fortsätta arbetet med att skapa en skola där elever får möjlighet att vara nyfikna, lära sig saker och utvecklas till goda medborgare.

– Vi vill också sänka trösklar så att fler drar nytta av kultur- och fritidsaktiviteter. Vi vill nå grupper som inte söker sig till verksamheten i dag, bland annat genom att utveckla öppen verksamhet i Kulturhuset tio14 och kulturskolan, säger Jonas Sallén Lennerthson.

Cykelplanen ska genomföras

En annan prioritering ligger på att cykelplanen ska genomföras i en snabbare takt än vad fallet är i dag. Socialdemokraterna vill omdisponera investeringar från satsningar på biltrafik i centrum till cykelplanens genomförande.

Partiet menar också att det är alldeles för många otrygga anställningar i kommunen som läget är i dag.

– Vi vill att normen för anställning i Falu kommun ska vara en trygg heltidsanställning i en sammanhållen arbetsdag. Deltid, delade turer och timanställning är fortsatt en möjlighet för den som vill.

Här kan du läsa Socialdemokraternas hela budgetförslag Pdf, 722.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2021-06-08