Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Karta över norra Europa

Falun – Grudziadz, vänorter i 30 år!

Falu kommun har fyra vänorter. En av dessa, Grudziadz i Polen, blev vår vänort idag 18 juni, för 30 år sedan. För att fira vårt jubileum har våra kommuner utväxlat utställningar. Utställningen från Grudziadz, som handlar om stadens 730 år långa historia, invigs idag och har placerats i centrum längs Faluån.

Idag den 18 juni har Falun och staden Grudziadz i Polen varit vänorter i 30 år. Grudziadz är en stad med en lång historia och firar även hela 730 år som stad i år.

För att uppmärksamma vårt vänortsjubileum har Falu kommun tagit emot en utställning som berättar om staden Grudziadz utveckling. Utställningen kommer att sitta uppe längs Faluån från korsningen Falugatan - Östra Hamngatan mot Vattugränd, till 30 september.

- Tag chansen att bli nyfiken på Grudziadz i Polen, uppmanar Karin Perers, internationell koordinator, Falu kommun.

- Här kan du delta i både löp- och cykeltävlingar. Eller om du hellre vill det, titta på de historiska byggnaderna och spannmålsförråden. Förresten har de en stadsfestival liknande Faluns Å-fest, berättar Karin Perers.

Vänortssamarbetet bygger på idén om demokrati och mänskliga rättigheter.

- Under årens lopp har vi genomfört olika utbyten/aktiviteter, till exempel: utbildning för brandmän, konstnärer från Grudziadz har deltagit i en Triennal på Galleri Hörnan och representanter från staden har deltagit i vår demokrativecka i Falun, upplyser Karin Perers.

Som ett bidrag till Grudziadz 730-årsfirande och 30-årsfirandet som vänort skickar Falu kommun i samarbete med Världsarvsrådet en utställning om Världsarvet Falun 20 år, till vänorten. Den utställningen kan du ta del av vid Falu gruva.

Känner du till våra andra vänorter? Falun är också vänort med Röros i Norge, Hamina i Finland och Gütersloh i Tyskland.

Här kan du läsa mer om våra vänorter: Grudziadz, Röros Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Hamina Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Gütersloh Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan uppdaterad 2021-06-18