Budget och skatt
Enligt kommunallagen ska alla kommuner varje år göra en budget för det kommande året och en plan för ytterligare två år. Budgeten för nästkommande år beslutas av kommunfullmäktige i juni. Om det visar sig att kommunens förutsättningar förändras väsentligt av yttre faktorer – till exempel förändrade skatteunderlag, ändrade lagar eller andra förändringar – görs en omprövning av budgeten i november.
Budgeten är ett viktigt verktyg för planering och styrning av kommunens verksamhet. Där anges de ekonomiska ramarna för verksamheten (löpande drift och investeringar), hur utgifterna ska finansieras och hur den ekonomiska ställningen beräknas vara vid årets slut. Genom budgeten beslutas hur pengarna ska fördelas mellan verksamheterna och vad som ska prioriteras under kommande år.
I Årsplan med budget kan du läsa mer:
Årsplan med budget 2025-2027 beslutad 21 november 2024 Pdf, 1.1 MB.
Årsplan med budget 2024-2026 beslutad 23 november 2023 Pdf, 981 kB.
Årsplan med budget 2023-2025 reviderad 3 februari Pdf, 1.6 MB, öppnas i nytt fönster.
Kommunalskatt
Det är också i budgeten som kommunens skattesats fastställs. I Falun är skattesatsen för närvarande 22:06 kronor per hundralapp.
Så här fördelas en hundralapp av dina skattepengar
Cirka åttio procent av skattemedlen går till skola, socialtjänst samt vård och omsorg. Bilden nedan visar hur den del av skatten som betalas in till Falu kommun fördelas:
Finansiering av kommunens verksamhet
De kostnader som nämnderna inte finansierar själv med hjälp av taxor, avgifter, statsbidrag med mera ska täckas av det kommunbidrag som nämnderna får enligt den budget som kommunfullmäktige beslutat om. Kommunbidraget finansieras med kommunens intäkter från kommunalskatt, kommunalekonomisk utjämning och kommunal fastighetsavgift.
Kommunalskatt
Den största delen av kommunens intäkter består av skatteintäkter. Alla som har inkomst betalar kommunalskatt till den kommun där de är folkbokförda.
Hur många som bor i kommunen, vilken inkomst de har och arbetsmarknadsläget påverkar hur mycket kommunalskatt kommunen får och har därför stor betydelse för hur mycket pengar kommunen kan använda för sin verksamhet.
Kommunalekonomisk utjämning
Den kommunalekonomiska utjämningen är ett nationellt system som syftar till att alla kommuner och regioner ska kunna erbjuda likvärdig service till sina invånare oberoende av skatteintäkter och andra förutsättningar som de inte kan råda över, till exempel andelen äldre i befolkningen.
Kommunal fastighetsavgift
Alla som äger en fastighet/bostad i Falu kommun betalar en kommunal fastighetsavgift. Avgiften är olika hög beroende på vilken typ av fastighet det gäller.
Så här fördelar sig kommunens budgeterade intäkter på totalt ca 5 miljarder kronor mellan de olika intäktsslagen:
God ekonomisk hushållning
Enligt kommunallagen ska varje kommun ha en god ekonomisk hushållning i sin verksamhet, på både kort och lång sikt. Grundtanken bakom begreppet god ekonomisk hushållning är att varje generation av invånare ska bära kostnaderna för den service som de själva beslutar om och konsumerar.
Det räcker inte att kommunens ekonomi balanserar, det vill säga att intäkterna är större än kostnaderna. Det måste också finnas en buffert för att möta oförutsedda/oplanerade kostnader och för att hålla nere kommunens lånebehov.
Ju högre tillväxt en kommun har, desto högre bör överskottet vara för att kommunen ska kunna finansiera viktiga investeringar och utveckla verksamheten över tid.
För att komma fram till vad som är god ekonomisk hushållning för en enskild kommun behöver man utgå från den egna situationen och de egna förutsättningarna för ekonomi och verksamhet.
I enlighet med kommunallagen har kommunfullmäktige också beslutat om riktlinjer för god ekonomisk hushållning: