Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Datum 5 februari 2015 13:00

Föreläsing om perspektiv på klimatkrisen

Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, kommer till Falun den 5 februari och diskuterar klimatomställningen med gymnasieelever, lokalpolitiker och allmänhet.

– Politikerna verkar mer rädda för klimatpolitik än för klimatförändringarna, säger Svante Axelsson,  författare till boken Vår tid är nu: tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen. Det största hotet mot klimatet är inte att de globala utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka. Det är istället den pessimism och uppgivenhet som sprider sig, menar Axelsson.

Under förmiddagen kommer Axelsson att ha informella diskussioner med företrädare för den styrande koalitionen i Falu kommun (s, c och mp). På kvällen inbjuds allmänheten till en öppen föreläsning på Dalarnas museum.

Under tiden däremellan blir det förläsningar för gymnasielever från Kristinegymnasiet, Lugnetgymnasiet och Musikkonservatoriet. Ungefär 1200 gymnasieungdomar, uppdelade i två pass, kommer på så vis att få tillfälle att lyssna till Axelsson.

– Skolan har ett tydligt uppdrag att bidra till en hållbar utveckling, säger gymnasieläraren Mark Warner. Det är viktigt att eleverna får skaffa sig kunskap om hur vårt sätt att leva behöver anpassas, och att de får ett personligt förhållningssätt till de globala frågorna. Inte minst behövs nya idéer, entreprenörskap och framtidstro, menar Mark. Vi hoppas att Svantes fokus på att se möjligheter och ingjuta hopp ska bidra till detta.

– Omställningen till ett hållbart, klimatsmart samhälle är inte bara nödvändig, utan också mycket lättare än vad vi tror, menar Svante Axelsson. Det är möjligt att skapa ett fossilfritt samhälle och bromsa den globala uppvärmningen. Men vi måste agera nu!

Program 5 februari:

  • 13.00-14.00 Föreläsning Kristinehallen (gymnasieelever)
  • 14.30-15.30 Föreläsning Kristinehallen (gymnasieelever)
  • 19.00-21.00 Föreläsning Dalarna museum (allmänheten)

Arrangörer: Naturskyddsföreningen i Falun, Falu kommun, Studiefrämjandet och Dalarnas museum

Kontakt:

Sidan uppdaterad 2015-02-04