Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2015-08-31

Två unga killar som pratar och ler.

Start för utlåning av svenskar på biblioteket

Nu kan nyanlända till Falun vända sig till Falu stadsbibliotek och låna en svensk. Ett 30-tal personer i åldrarna 14–64 år, både kvinnor och män, har anmält intresse att bli utlånade. 

”Låna en svensk” kommer att pågå på försök under september.

I dagarna drar Falu stadsbibliotek, i samarbete med arbetsmarknads- integrations- och kompetensförvaltningen, AIK, igång utlåning av ”svenskar” under perioden 1–30 september. De som lånas ut har själva anmält till biblioteket att de vill träffa en ny falubo en eller flera gånger.

– Det finns inga krav på dem som lånas ut annat än att de ska vilja mötas och svensk är den som upplever sig som svensk, säger Anne-Sofie Köpmans på Falu stadsbibliotek, en av initiativtagarna.

I biblioteket kommer låntagarna att kunna ta del av en kort presentation av varje person som vill lånas ut. Dessa har i sin tur fått berätta om sig själva så att låntagaren kan hitta någon som delar fritidsintressen, drömmar eller helt enkelt verkar trevlig och kan de tider som passar en själv.

– Vill man så går det utmärkt att träffas här i biblioteket eller på ett café. De som lånar och lånas ut kommer själva överens om hur och när de ses. Vi på biblioteket och AIK tror och hoppas att det blir många spännande möten mellan människor som kanske inte hade träffats annars, säger Ann-Sofie Köpmans.

Laila Edholm, mångfaldskommunikatör på AIK, är glad över initiativet.
– Det är så roligt att kollegorna på stadsbiblioteket lanserar den här idén och vill bidra till att skapa möten mellan människor.  Ibland krånglar vi till saker i Sverige i stället för att göra det enkelt.  Det här är okomplicerat om man vill få perspektiv på tillvaron och möta en medmänniska. Varje människa, oavsett bakgrund, har ju en historia att berätta. Bara att dela med sig av den är en spännande resa.

Försöket kommer att utvärderas i oktober tillsammans med deltagarna. Då bestäms om och hur man går vidare. 

Sidan uppdaterad 2016-03-21