Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-02-23

Mall för bild.

USA-ambassad hyllar datacenterplaner

På måndagen fick Falu kommun besök av en delegation från den amerikanska ambassaden. Den främsta orsaken till besöket var att få reda på mer om projektet EcoDataCenter som väckt stort intresse i USA.

- Vi är här för att se hur arbetet fortgår med datacentret och vi är imponerade över de lösningar som gör att centret blir energipositivt, säger Robert S. Gilchrist som är ställföreträdande ambassadör, på amerikanska ambassaden i Stockholm.

Den amerikanska delegationen fick först information i Rådhuset i Falun och eskorterades sedan upp till Ingarvet. Där de såg byggplatsen och fick en guidad visning av Falu Energi & Vattens anläggningar.

Är det ett stort intresse för EcoDataCenter i USA?

- Ja, det finns ett stort intresse i USA, det syns bland annat på väldigt många Google-sidor där centret diskuteras, säger Robert S. Gilchrist.

Finns det redan nu amerikanska företag som vill investera?

- Jag kan i nuläget tyvärr inte berätta något mer om företag eller tänkbara investerare.

Annorlunda men positivt att kommunala bolag och företag samarbetar

Nicolas Randal Kuchova som är ansvarig för näringslivsfrågor mot Norden, Storbritannien och Irland, ser också datacentret som något unikt:

- För oss är det lite annorlunda men väldigt positivt att kommunkoncernen och företagen kan samarbeta runt en sådan här sak. Jag tror att datacentret kommer att ge mycket tillbaka till det lokala samhället i form av bland annat ekonomi och värme.

Du som ser det här utifrån, har du något råd att ge till oss i Falun?

- Ja, mitt råd till er som bor här är att engagera er och se vilka möjligheter som datacentret kan ge för er framtid, säger Nicolas Randal Kuchova.

Den senaste tiden har EcoDataCenter diskuteras flitigt av bland annat politikerna i Falun. Falu Energi & Vattens styrelse har återkallat sitt förslag till bolagsbildande och tillsatt en egen granskning. Men det berör inte arbetena på Ingarvet, som fortgår enligt plan.

- Projektet rullar på som det ska och bolagsbildningen är bara en liten del av allt som sker runt EcoDataCenter, säger Per Dahlberg, VD Falu Energi & Vatten.

Planerar återbesök

Den amerikanska ambassadpersonalen verkade nöjd efter den guidade visningen och meddelade att de snart kommer tillbaka.

- Vi kommer nu att diskutera EcoDataCenter med olika personer i USA och sedan planerar vi att snart komma tillbaka tillsammans med ambassadören, avslutar Robert S. Gilchrist.

Sidan uppdaterad 2016-02-24