Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-04-01

Rådhuset i rosa kulör

Rådhuset blir rosa igen. Bilden är ett fotomontage.

IBF-Falun hyllas med rosa Rådhus

Igår, torsdag, klubbade kultur- och fritidsnämnden igenom förslaget att återställa Rådhusets fasadfärg till originalfärgen från 1600-talet, en kraftig rosaröd kulör. Återställandet blir dessutom en hyllning till IBF-Faluns, ett av Sveriges mest framgångsrika klubblag, vars klubbfärg är just rosa.

– IBF-Falun och deras framgångar är viktiga för hela kommunen och oss invånare. Nämnden tycker att det är hög tid att lyfta klubbens fantastiska genomslag och det känns extra roligt att kunna kombinera hyllningen och samtidigt återställa Rådhusets 1600-talskaraktär. Det här blir en lyckad kombination av kultur, tradition och sport när det som bäst och vi tror att det blir ett lyft för hela stadskärnan, säger kommunalråd Susanne Norberg (S).

Färdigt till nästa års slutspel

Efter stadsbränderna i Falun 1761, när bara två byggnader i centrum återstod, Rådhuset och Kristine kyrka, restaurerades Rådhuset och återfick bland annat sitt gamla säteritak och en vit kulör efter dåtidens rådande stilideal. Under 1900-talet fick huset en brunmurrig fasad men på 1990-talet återställdes färgen till den ljusa 1700-talskulör som huset har idag. Nu, 2016, genomförs alltså ännu en upprustning när fasaden återigen blir rosa.
– Rådhuset har ett stort värde för Faluns stadsbild och är ett smakfullt prov på arkitektur från slutet av 1600-talet. Att arbeta med kulturhistoriska byggnader ställer höga krav på hantverksskicklighet och upphandling av entreprenör blir därför något utöver det vanliga. Förhoppningen är dock att arbetet är igång redan till hösten och att Rådhuset återfår sin rosa färg lagom till nästa års slutspel i innebandyns Superliga, säger Susanne Norberg.

Sidan uppdaterad 2016-04-01