Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-06-21

Fasta och fest under Ramadan

Just nu pågår den muslimska fastemånaden Ramadan. Faluns muslimer firar på många olika sätt, vilket ofta innefattar att fasta så länge solen är uppe och att äta sena måltider tillsammans.

Ordet Ramadan är arabiska och betyder ”het månad” eller ”glödande ökensand”.  Ramadan är en helig månad som infaller den nionde månaden i den muslimska kalendern. Den muslimska kalendern följer månens faser och flyttar sig årligen
cirka elva dagar vilket gör att Ramadan alltid infaller vid olika tid punkter. Just nu är vi inne i mitten av fastemånaden.

Organisationen Svensk Handel räknar med att Ramadan i Sverige årligen omsätter ungefär en miljard kronor i dagligvaruhandeln.

En tid för festligheter med familj och vänner

De som fastar träffas för att bryta fastan och äta sena måltider tillsammans. Efter ramadan kommer högtiden Eid som kan liknas med julafton. Då samlas familjer och vänner och äter tillsammans och kanske delar ut presenter eller pengar till barnen. Exakt hur man firar Ramadan och Eid skiljer sig en del beroende på vart ifrån man kommer. Det finns även alla varianter på hur lite eller hur mycket religionen spelar in i ens vardag.

Vi från Falu kommun vill passa på att önska Ramadan Mubarak till alla muslimska Falubor!   

Sidan uppdaterad 2016-06-21