Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-09-02

Bild på Rådhuset

Väntar på pengar från Migrationsverket

Migrationsverket släpar efter med sina utbetalningar för ersättning för flyktingåtagande, till exempel ensamkommande flyktingbarn.

För Falu kommuns del handlar det i nuläget om 34 846 517 kronor.

– Det handlar om stora pengar, men vi kan hantera beloppet inom vår likviditet och behöver inte ta några lån, vilket några andra kommuner tvingats till, säger Kjell Nyström, kommunens ekonomichef.

De stora flyktingströmmarna och regelverket, tillsammans med långa handläggningstider, är några av orsakerna till att Migrationsverkets utbetalningar till kommunerna dröjer.

– Vi har full förståelse för att verket ligger efter med sina utbetalningar, då pressen har varit stor på dem. Tidigare har vi fått våra pengar utan problem, och om jag har förstått det hela rätt ligger Migrationsverket åtta-nio månader efter med sina utbetalningar just nu, säger Kjell Nyström.

För Falu kommun kvarstår att få ut 17 190 816 kronor för 2015. Resterande belopp - 17 655 701 kronor - rör 2016.

– Så ser vår fordran ut, varav i stort sett halva summan kvarstår från 2015. Vi räknar med att få våra pengar snart, och kan som sagt hantera det hela utan att vidta några extra åtgärder just nu. Verksamheterna berörs inte, säger Kjell Nyström.

Även flera andra dalakommuner ligger ute med stora belopp som de inte fått igen av Migrationsverket.

Sidan uppdaterad 2016-09-02