Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-09-08

Nyanlända ungdomar

Falun först ut i landet med nytt koncept

Falu kommun startar nu upp Ung Företagssamhet för nyanlända ungdomar.

– Vi är först i landet med det här konceptet, och hela arbetslaget på IM språk står bakom satsningen, säger projektledaren Lasse Westin.

När han under skid-VM i Falun 2015 träffade på och därefter fick chansen att börja arbeta med de nyanlända ungdomarna på riktigt, så märkte han snabbt vilket driv och nyfikenhet de hade.

– Jag insåg snabbt att erbjuda dem Ung Företagsamhet vore rätt väg att gå. Många av ungdomarna har nämligen i sina hemländer tagit sig fram och skaffat sysselsättning på egen hand. I vissa fall har de även drivit egna rörelser i någon form, säger Lasse Westin och fortsätter:

– Det fanns ingen stat eller kommun som fixade dem ett arbete, de fick de göra själva. Därför känns det självklart att kunna erbjuda dem Ung Företagssamhet som en del av sin skolgång. Det är viktigt att ta vara på den energi och kraft som ungdomarna har.

Driv och engagemang

Målet med satsningen är inte att alla ungdomar ska bli företagare, utan målet är att göra dem anställningsbara där driv och engagemang spelar stor roll samt att ta tillvara på det naturliga driv de har.

De nyanlända ungdomarna ska också ges möjligheten att utveckla sin kreativitet, företagsamhet, entreprenörskap, samarbetsförmåga och få ökat självförtroende.

– Vi vill göra dem tillgängliga för vårt samhälle, som blir berikat med fler infallsvinklar och bottnar tack vare det våra nyanlända ungdomar tillför, säger Lasse Westin.

Tanken är att fredagarna ska vara vikta för Ung Företagsamhet.

Varannan vecka kommer dagen att inledas med ett ”Friday Morning Talk, där deltagarna kommer att få lyssna på veckans föreläsare.

– Det kommer vara personer, både svensk- och utlandsfödda, som på något vis har gått sin egen väg. Under cirka 20-30 minuter kommer de att berätta om sin livs resa. Självklart kommer representanter från näringslivet att finnas med, men även idrotts- och föreningsmänniskor, starka profiler. Det är även viktigt att våra nyanlända ungdomar får chansen att träffa nya kontakter och skapa sina egna nätverk, säger Lasse Westin.

Finns på Lugnetgymnasiet

 Ung företagsamhet kommer att köras tillsammans med de nationella programmen som finns på Lugnetgymnasiet, detta för att få till en naturlig integration.

– Jag hoppas att så många som möjligt vill hänga med på den här resan, och vill passa på och bjuda in alla intresserade att vara med. Vi behöver både rådgivare till företagen och personer som vill komma och berätta om sin resa, säger Lasse Westin och fortsätter:

– Genom årens lopp har jag lärt mig att i Falun gör vi saker tillsammans. Dessutom är vi först i landet med det här konceptet, vilket gör det extra roligt.

Sidan uppdaterad 2016-09-08