Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-09-29

Företrädare för simhallsprojeketet samlade

Dialogprocess om den nya simhallen

Simhallen på Lugnet byggdes redan 1972 och det har blivit hög tid att göra något åt den gamla hallen.

Men om den ska renoveras, byggas till, eller ersättas av en helt ny hall återstår att se.

Hur framtidens simhall ska utformas kommer bland annat att ske via en dialogprocess mellan kommunen och Faluborna.

– På Lugnet har vi i dag en av Sveriges äldsta hallar i drift som det inte gjorts något åt. Vi har varit duktiga att förvalta hallen på bästa sätt, men nu är det dags för Falun att ta sig en funderare över hur vi vill ha en simhall under de närmaste 20-40 åren, säger fritidschefen Tomas Jons.

Hur hallen kommer att se ut i framtiden, och vad en ombyggnad kommer att kosta, finns ännu inga besked kring.

Tanken är att kultur- och fritidsnämnden ska kunna ta ett första politiskt inriktningsbeslut om nya simhallens innehåll i januari 2017.

I juni nästa år är det sedan meningen att kommunfullmäktige ska fatta det slutliga beslutet kring omfattningen av satsningen på ny simhall/ombyggnation av simhall.

Men nu under hösten kommer kommunen att genomföra fyra så kallade dialogprocesser tillsammans med Faluborna.

Mötena kommer att hållas i Lugnetgymnasiets aula.

Det första mötet arrangeras den 10 oktober och det sista den 23 november.

– Vi vill ha samtal där medborgarna ges en gedigen förståelse för det beslut som sedan politikerna kommer att fatta. Det handlar inte om att uppfylla allas önskemål utan att få förståelse för beslutet, säger Tomas Jons.

– Jag tycker det är bra med en bred uppslutning kring den här processen, och tror att vi kommer att få uppleva spännande möten med Faluborna, för att sedan landa i ett klokt beslut, säger Jonas Lennerthson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Det har blivit dags att göra något åt simhallen, och nu signalerar vi att processen kring simhallen startar. Jag hoppas på stor delaktighet från Falubornas sida, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

– Det är viktigt att ha en bra process, men vi har också i dag en hög investerings- och driftkostnad i kommunen, vilket gör att jag vill se att man främst utreder vad som måste göras för att få till en fungerande simhall, säger oppositionsrådet Mikael Rosén (M).

Den nya simhallen kommer att ägas och byggas av Lugnet i Falun AB (Lufab), som också kommer att leda själva projektorganisationen. Kultur- och fritidsnämnden är beställare av de funktioner i den framtida simhallen som ska finansieras med skattemedel.

När inriktningsbeslutet är taget är det sedan upp till Lufab att ta fram ett konkret förslag över hur framtidens simhall i Falun ska se ut.

– Det här är vårt första gemensamma projekt tillsammans. Vi har gjort upp en processbeskrivning och skrivit en avtalsförklaring med kultur- och fritid. Lufab kommer också att finnas med vid två av dialogmötena i höst, säger Liselotte Jonsson, bolagets vd.

Simhallsprojektet - dialogprocessen

Sidan uppdaterad 2016-10-10