Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-10-05

Snöskottning.

Klarar du 72 timmar utan el och vatten?

Frågan är inte om det sker en allvarlig händelse eller en kris, frågan är när.

Det kan till exempel handla om en storm, en större olycka, ett längre elavbrott eller förorenat vatten.

– Som privatperson kan du inte räkna med att samhället fixar din vardag i ett krisläge. Här har vi alla ett stort eget ansvar, säger Veronica Gustavsson Lidman, Falu kommuns säkerhetssamordnare.

En kris, i den här betydelsen, är en allvarlig händelse som drabbar många människor och stora delar av samhället med omfattande konsekvenser.

Är du redo?

Tisdag 9 augusti drabbades stora delar av Dalarna av ett elavbrott under några timmar på förmiddagen. För de flesta av oss hann avbrottet inte orsaka några större problem, men vad hade hänt om avbrottet istället inträffat en mörk vinternatt i 20-gradig kyla?

– Då försvinner värmen snabbt och tyvärr är det många som inte är förberedda på en sådan situation. MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, rekommenderar att man som privatperson ska vara rustad för att klara 72 timmar utan exempelvis el och vatten, berättar Veronica.

Prioriteringar

Sveriges krishantering bygger på samverkan mellan statliga myndigheter, kommuner, landsting, frivilligorganisationer, företag och enskilda.

Falu kommun har ett så kallat geografiskt områdesansvar. Det innebär att kommun­organisationen ska samordna olika aktörer i den egna kommunen före, under och efter en kris.

– I en krissituation finns särskilt prioriterade verksamheter och grupper, till exempel våra vård- och omsorgsboenden. Är du frisk och stark behöver du själv ta ansvar för att du har en beredskap för dig och din familj, säger Johan Perjons, Falu kommuns beredskapssamordnare.

Lyssna på radio

Vid en allvarlig händelse eller kris vill många ha information om vad som hänt, när situationen väntas vara löst, vem som kan ge mer information och så vidare.

Problemet är att ett krisläge kan innebära att våra normala informationsvägar, som mobiltelefoner, webbplatser och sociala medier, inte längre fungerar.

För att kunna klara sin samordnarroll i ett krisläge har Falu kommun tillgång till kommunikationsradiosystemet Rakel, samma system som polis, ambulans
och räddningstjänst använder.

När det gäller att nå ut med information till allmänheten har Sveriges Radio P4 ett särskilt ansvar.

– Har det hänt något allvarligt, lyssna på radion och få senaste nytt, tipsar Johan Perjons.

I Falu kommun finns även ett trettiotal så kallade trygghetspunkter. De flesta ligger inne i skolor och i ett krisläge kan de öppnas för att närboende ska kunna få information, hämta vatten och värma sig.

– Men de ersätter inte din privata krisberedskap, dessa lokaler ska bara ses som ett komplement, säger Johan Perjons.

Mer information

Din säkerhetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 
Här finns tips och checklistor. Bakom webbplatsen står MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.


Sidan uppdaterad 2016-10-05