Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-11-24

Mathilda Strand dietist

Nu minskar matsvinnet i Faluskolorna

Under året har Falu kommuns kostavdelning arbetat med ett projekt för att minska matsvinnet i nio utvalda skolor.

Och projektet har gett resultat.

En ny mätning, gjord i oktober, visar att matsvinnet minskat med totalt 14 procent, jämfört med hur det såg ut i april.

Under oktober genomförde också kostavdelningen en kampanj i skolrestaurangerna på de utvalda skolorna - Lugnetgymnasiet, Kristinegymnasiet, Västra skolan, Främbyskolan, Bjursåsskolan, Tegelbruksskolan, Montessoriskolan, Hälsingbergsskolan och Hälsinggårdsskolan – för att uppmärksamma eleverna ytterligare på matsvinnet.

Samtidigt gjordes mätningar på hur mycket mat som slängdes, och resultatet jämfördes sedan med de mätningar som gjordes i april.

Totalt minskade matsvinnet med 14 procent.

Maten som slängdes från elevernas tallrikar var 21 procent mindre och maten som köken behövde slänga minskades med 9 procent.

Matsvinnet på Faluskolorna minskade från 58 gram per portion i april till 50 gram per portion i oktober. Det kan jämföras med att man i Sverige slänger i snitt cirka 60 gram per portion, och att det föreslagna nationella målet är att minska svinnet till högst 30 gram per portion.

Väldigt nöjda med resultatet

– Vårt resultat är bra och vi är väldigt nöjda. Kökspersonalen har gjort ett bra arbete för att minska matsvinnet i köken, och eleverna har också varit duktiga och slängt mindre mat. Arbetet och kampanjen har haft bra effekt, och vi är på god väg att nå vårt mål som är att halvera svinnet, säger Mathilda Strand, dietist på kostavdelningen, som tillsammans med Katalin Simon varit ledare för projektet.

Skolorna som medverkat i matsvinnsprojektet, kommer att få ekologiska morötter som belöning för sin insats.

– Ett mål med projektet var att lägga sparade pengar på ekologiska livsmedel. Nu har vi räknat ut att de pengar vi sparat, räcker för att byta ut de konventionellt odlade morötterna mot ekologiska. Ett steg mot målet 40 procent ekologiskt år 2020, säger Mathilda Strand.

– Genom projektet och kampanjen har vi visat att det går att minska matsvinnet, mat behöver inte slängas i onödan. Framöver kommer vi att låta fler kök jobba mer aktivt för att minska matsvinnet. I det föreslagna kostpolitiska programmet står det också att alla förvaltningar ska arbeta för ett mindre matsvinn. Vi hoppas också att föräldrar och barn pratar om det hemma, säger Katalin Simon, projektledare.

Sidan uppdaterad 2016-11-24