Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-11-25

Barn på rad med sportskor. Närbild på ben och skor.

Dom idag: Falu kommun får inte betalt

Idag kom domen som friar Falu Sportklubb från att betala ersättning till Falu kommun.

Domen innebär att Falu kommun inte får betalt för två fakturor från 2015 på totalt 435 000 kr.

– Vi har ännu inte tagit ställning till hur vi går vidare med detta, kommenterar Kjell Nyström, Falu kommuns ekonomichef.

Bakgrunden till tvisten är obetalda fakturor från Axa Floorball cup och Axa Summergames som hölls på Lugnet 2015. Et tecknat avtal fanns och Falu kommun har uppfyllt sin del men ersättningen uteblev, säger Kjell Nyström.

När fakturorna på totalt 435 000 kr inte betalades gick Falu kommun vidare med en stämningsansökan.

– Cuper och arrangemang är viktiga för idrottande ungdomar, Falun och Lugnet, men vi har samma krav på alla arrangörer: de ska betala vad som bokats enligt den taxa som gäller.

Kommunens stämningsansökan överklagades av Falu SK som hävdar att avtalet skrivits under av en person som inte företrätt föreningen.

Dagens dom ger Falu SK rätt – enligt tingsrätten finns det inget giltigt avtal.

– I praktiken innebär domen att kommuner som hyr ut lokaler vid varje uthyrningstillfälle måste säkerställa att avtal tecknas med en person som är behörig att företräda en förening, utifrån ett styrelsebeslut. Det här medför givetvis ett omfattande administrativt arbete och kan få stora konsekvenser i hela landet, säger Kjell Nyström som nu kommer att ta upp frågan med juristerna vid SKL, Sveriges kommuner och landsting.

– Från kommunens sida är vi förvånade över domen och vi undrar framför allt vad som hänt med alla pengar som betalats in av föreningar och föräldrar för ungdomarnas medverkan.

Dagens dom kan komma att överklagas. Det sker i så fall inom tre veckor.

Sidan uppdaterad 2016-11-25