Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-12-21

David Bergström blir ny chef för kultur- och fritid

Han blir ny chef för kultur- och fritid

David Bergström, 43, blir ny kultur- och fritidschef i Falu kommun.

– En rolig och spännande utmaning. Det finns flera skäl till att jag sökte jobbet, men mycket handlar om mitt stora samhällsintresse, säger han.

– I tuff konkurrens med många kvalificerade sökande, så var rekryteringsgruppen enig om att erbjuda David Bergström tjänsten. Det vi sökt är i första hand en ledare som kan utveckla verksamheten och via ansökningshandlingar, tester och intervjuer har vi kommit fram till att David bäst matchar den kravprofilen. Att han dessutom har stor erfarenhet från den ideella sektorn är en värdefull bonus, säger kommundirektör Dan Nygren.

Sedan april 2009 arbetar David Bergström som distriktsidrottschef med det övergripande verksamhetsansvaret för Dalarnas idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna.

– Jag är formellt anställd av Riksidrottsförbundet, rapporterar till dem, men leder dalaidrottens verksamhet på kansliet i Falun.

Nya utmaningar väntar

Men nu väntar nya utmaningar. Den 1 april 2017 tillträder han som ny kultur- och fritidschef i Falu kommun, där han ersätter Pelle Ahnlund på posten.

– Kultur- och fritid är ju två områden som många Falubor kommer i daglig kontakt med, och som det finns många synpunkter på. Men jag ser att det finns många samverkanspunkter mellan kultur och idrott, där det bland annat borde gå att hitta gemensamma mötesplatser runt om i kommunen, säger David Bergström och fortsätter:

– Jag vill också skapa en starkare medborgardialog, oavsett om lösningen är fysisk eller digital. Det är viktigt att lyssna in Falubornas åsikter. Jag vill göra kommunen mera kommunikativ. Jag är övertygad om att det finns ett gediget underlag från mina företrädare och nya medarbetare som jag kan sätta mig in i. Det ska bli intressant att ta del av människors syfte, motiv och upplevda hinder för deltagande i kultur- och fritidsutbudet.

Hur tror du kulturens företrädare kommer att se på att en idrottskille blir chef för den gemensamma förvaltningen?

– Jag är ingen utpräglad idrottskille på det viset, även om jag har arbetat åt idrotten i många år. Till största delen har det handlat om folkbildning genom studieförbundet Sisu. Via idrottsförbundet har vi också samverkat med kulturen när det gäller bland annat sommarskolor. Innan jag började på dalaidrotten arbetade jag inom näringslivet, bland annat inom läkemedelsindustrin och på en reklambyrå. Jag skulle vilja skapa ett forum där en bredare dialog med kulturföreträdare kan ske.

Hur kulturintresserad är du?

– Jag konsumerar populärkultur en hel del, lyssnar på musik, och deltar gärna på de kulturevents som arrangeras, bland annat i Magasinet. Kultur är viktigt ur många aspekter, här ingår yttrandefrihet och rätten att uttrycka sig. Kulturvanor påverkas av ekonomi, utbildning och tillgång. Jag vill bidra till att öka förutsättningar för kulturell mångfald för unga som äldre.

Hur ser du på Lugnet som anläggning?

– I Lugnet har Falun en riktigt bra anläggning, det är nog många överens om. Lugnet inrymmer även flera andra verksamheter såsom Högskolan Dalarna, Dala Sports Academy med flera. Men Lugnet har också en speciell historia med sig, vilket inte minst märks på att så många vill vara med och tycka till. Att öka tillgängligheten i naturreservatet är viktigt, och något jag vill jobba aktivt för.

Flera bibliotek försvinner i kommunen. Hur ser du på det?

– Det är inte bra av flera skäl. Ett bibliotek är en viktig mötesplats och en motor för läsfrämjande hos barn och unga. Men nu är den ekonomiska verkligheten som den är, vilket gör att bibliotek försvinner och ersätts av en bokbuss. Utifrån detta är det viktigt att vi jobbar för att hitta nya mötesplatser där biblioteken försvinner, säger David Bergström.

Han tillträder tjänsten senast den 1 april.

Tillförordnade förvaltningschefer

Fram till dess kommer Tomas Olsson och Kajsa Henriksson, som tidigare varit chefer inom skolan, att vara tillförordnade förvaltningschefer för kultur- och fritidsförvaltningen.

Deras arbetsfördelning sinsemellan kommer att diskuteras och fastställas i dialog med nämndsordförande Jonas Lennerthson (S) samt förvaltningens ledningsgrupp.

Sidan uppdaterad 2016-12-21