Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-01-10

Bild från skid-Vm 2015. Skidåkaren Marcus Hellner på väg uppför en backe

Backhoppning i Falun under OS 2026?

Stockholm ser nu över om de under nästa år ska ansöka om vinter-OS 2026. Påtänkta samarbetspartners är grannkommuner till Stockholms stad, samt Åre och Falun. Om SOK och Falu kommunfullmäktige ger klartecken, så finns möjligheter att använda nationalarenan till nordisk kombination med backhoppning under OS. Vanliga längdskidtävlingar, sprint och skidskytte vill Stockholm däremot arrangera själva

En delegation från Stockholms stad besökte Falun i somras och var då imponerade över Lugnetanläggningen och de möjligheter som finns i Falun. I november åkte sedan representanter från Falu kommun ner till huvudstaden, för att ge synpunkter på Stockholms OS-utredning.

– Det var en information om hur långt Stockholms stads utredning kommit och vilka alternativ de överväger. I anslutning till den fick inbjudna kommuner möjlighet att kommentera utredningen. Det diskussionen kretsade kring var bland annat bostäder för aktiva, arenor och snöproduktion, säger Jonny Gahnshag (S) kommunalråd som var en av tre deltagare från Falun.

Hur ser du på att Stockholm i sin OS-ansökan funderar på att ha bara nordisk kombination med backhoppning i Falun, och inte den vanliga
längdskidåkningen?

– Falun har en arena i form av Lugnet som är klar att arrangera både längdåkning, backe och NOK. Samtidigt är längdskidåkningen en av de större idrotterna i ett OS så jag har viss förståelse för att Stockholm inte vill släppa det i första taget. När det gäller funktioner utanför själva  tävlingsarenan skulle OS-längdåkning i Falun leda till behov av en betydligt större olympiaby. Med backe och nordisk kombination ligger behovet på 2-300 lägenheter, och det är en mer hanterbar volym då det oftast handlar om bostäder som efteråt ska bli vanliga lägenheter.

Vad är nästa steg när det gäller ett eventuellt OS i Falun 2026?

– Bollen ligger hos Stockholms stad och Sveriges olympiska kommitté. SOK är de som slutligt beslutar om Sverige ska söka. Innan dess behövs sannolikt regeringsbeslut om nationella garantier. Innan Falun låser sig för att arrangera OS-grenar måste också frågan prövas av kommunfullmäktige, avslutar Jonny Gahnshag.

Sidan uppdaterad 2017-01-10