Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-02-09

Gran

Informationsmöte kring planerna för Sörskog

På onsdagskvällen höll kommunen ett informationsmöte med berörda markägare gällande turerna kring riksintresse för friluftsliv och planerna på bildandet av ett naturreservat i skidområdet Sörskog.

– Vi började med att be om ursäkt, för att många känt sig illa behandlade. Det är viktigt att kunna erkänna sin fel och brister, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Efter en översyn av Sveriges riksintressen för friluftsliv, som Naturvårdsverket genomfört på uppdrag av regeringen, föreslogs det hösten 2016 att Sörskog skulle utses till ett nytt riksintresse för friluftsliv.

För att kunna ta tillvara och utveckla områdets rekreations- och naturvärden på lång sikt har Falu kommun och Leksands kommun fört diskussioner om att ett statligt naturreservat bör bildas.

När planerna kom ut reagerade berörda markägare hårt, och ansåg med skärpa att de inte varit informerade om turerna.

Därför arrangerades ett informationsmöte på onsdagskvällen i Sörskogs bystuga, där kommunens representanter mötte markägarna. Närmare 35 personer fanns på plats för att göra sin röst hörd.

– Jag tycker det var ett bra möte, där vi inledde med en genomgång av läget. Markägarna fick säga sitt, och helt klart var det många som kände sig trampade på tårna. Vi kan bara be om ursäkt, och konstatera att informationen till berörda markägare inte varit vad den borde, säger Jonny Gahnshag, som också är ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

På plats i bystugan fanns även kommunbiolog Pär Karlsson, som handlägger ärendet med Sörskog, och även han beklagade den hantering som varit.

Skivelsen skickas inte in nu

Vid sitt senaste sammanträde beslutade nämnden att en skrivelse, med begäran om att göra delar av Sörskog till ett naturreservat, skulle skickas till Naturvårdsverket, efter att berörda markägare informerats.

Nu är markägarna informerade, men någon skrivelse kommer i nuläget inte att skickas in från kommunens sida.

– Innan vi haft vårt nästa nämndsammanträde den 22 februari kommer inte skrivelsen att skickas in. Vi har nu fått mer information och synpunkter att ta till oss, och nämnden får därmed chansen att ta ett nytt beslut kring hur vi ska göra. Markägarna vill också att vi stannar upp det här just nu, och det är något som vi politiker delar helt och fullt, säger Jonny Gahnshag.

– Det känns att bra stoppa upp nu och informationsmötet vi hade kan ses som en nystart. Vi tar verkligen den här frågan på största allvar. Länsstyrelsen fanns också på plats och informerade om att en reservatsbildning aldrig görs utan en ingående dialog med berörda markägare, slutar Jonny Gahnshag.

Sidan uppdaterad 2017-02-09