Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-02-18

skid-vm

Två år sedan skid-VM i Falun invigdes

I dag är det två år sedan som skid-VM i Falun invigdes.

Sverige gjorde sitt bästa VM någonsin och plockade hem nio medaljer, varav två guld.

– VM i Falun blev en framgångssaga, både sportsligt sett och som evenemang betraktat, säger Johan Sares, längdchef på Svenska skidförbundet.

– Skid-VM blev en succé på alla plan: Idrottsligt, publikt och ekonomiskt, säger kommundirektör Dan Nygren.

Skid-VM i Falun 2015 avgjordes den 18 februari till 1 mars.

Den pampiga invigningen skedde inne på backstadion och när tävlingarna inleddes dagen efter, så var det starten på en publiksuccé och skidfest som skidvärlden aldrig tidigare hade skådat.

– Vi levererade ett evenemang som var något riktigt extra. Min tanke går också till alla de som bidrog till succén. Från alla funktionärer till företag och näringsliv som slöt upp kring mästerskapet på bästa sätt, men framför allt den fantastiska publiken som skapade folkfesten. Många av Sveriges största industriföretag var sponsorer till mästerskapet och deltog aktivt med kundbesök, mässutställning och seminarier, så även alla företagsaktiviteter blev till en succé, vilket är väldigt viktigt i arbetet med att utveckla Falun , säger Dan Nygren.

Sveriges bästa VM någonsin

De svenska skidstjärnorna trivdes med att tävla på hemmaplan och såg till att Sverige gjorde sitt bästa skid-VM någonsin. Hela nio medaljer bärgades och Charlotte Kalla (10 km fritt) och Johan Olsson (15 km fritt) blev världsmästare.

Nu har det gått två år sedan Falun var VM-staden Falun.

Alla bär vi med oss olika minnen från tävlingarna och upplevelsen som skid-VM bar med sig.

För Johan Sares är det speciellt två saker som har fastnat på näthinnan.

– Evenemanget som sådant med folkfesten som skapades, och att våra längdåkare lyckades knipa en medalj varje tävlingsdag. Det här är saker man egentligen bara vågar drömma om, men dagarna i Falun blev till en saga där allting klaffade, säger han.

Vad har skid-VM i Falun betytt för svensk längdåkning?

– För vår verksamhet har VM i Falun betytt väldigt mycket. Uppmärksamheten och intresset för sporten och våra åkare har ökat ytterligare. Det märks också i vårt arbete med sponsorer, där många vill vara med och stödja vår verksamhet.

Skidförbundets del av VM-vinsten har öronmärkts för en satsning på ett projekt, där ledare över hela Sverige ska vidareutbildas.

– Det är en satsning som jag är säker på kommer att bära frukt i framtiden, och som möjliggjordes tack vare VM i Falun, säger Johan Sares.

Hittar du något negativt från VM i Falun?

– Det ska väl vara att tävlingsbanorna inte höll hela mästerskapet. Den avslutande femmilen kördes på ett underlag som hade mer att önska. Snön var sockrig och höll inte ihop. Många åkare missgynnades av det.

– Men annars totalt sett hade skid-VM i Falun det mesta. Falun spred propaganda kring hur ett evenemang ska genomföras, och fortfarande när jag rör mig i den internationella skidvärlden får jag höra hur fantastiskt det var i Falun. Det måste man säga är ett gott betyg till Falun och alla som på ett eller annat sätt jobbade med VM, säger Johan Sares.

Skid-VM i finska Lahtis inleds på onsdag, den 22 februari.

Med nya svenska framgångar?

– Jag tycker vi har ett bra lag som kan vara med och slåss om medaljer på varje distans, säger Johan Sares.

VM-bolaget gick med vinst

Ekonomiskt sett blev VM också framgångsrikt. VM-bolaget visade slutligen en vinst på 47 miljoner kronor för själva evenemanget, där största delen hamnade i kommunens kassa.

– Plus de 10 miljonerna vi fick av bolaget innan VM för hyra av Lugnet och annat. Det är viktigt att inte blanda ihop det ekonomiska resultatet för evenemanget med de långsiktiga investeringar som gjorts på Lugnet av Falu kommun. Man kan inte finansiera ett nybyggt hus med invigningsfesten, säger Dan Nygren.

Så investerade kommunen

Investeringar på Lugnet inför VM genomförda av Falu kommun via bolaget Lugnet i Falun AB. Kommunens kostnader:

  • Backstadion. Totalrenovering av backstadion: 174.9 mnkr
  • Skidstadion. Utvecklat spårsystem och stadionområde: 16,7 mnkr
  • Infrastruktur. Vatten- och avlopp, el och data, mm: 21,0 mnkr
  • Bergbana: 14,9 mnkr
  • Totalsumma: 240 mnkr varav 35 mkr var bidrag från EU och Region Dalarna.

Läs mer om skid-VM här, en artikel ur Vårt Falun, nr 2, 2015PDF

Sidan uppdaterad 2017-02-21