Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-03-01

Filmaren Åsa Ekman justerar kommunfullmäktigeordförande Karl-Erik Petterssons mikrofon.

Filmaren Åsa Ekman justerar fullmäktigeordförande Karl-Erik Petterssons mikrofon.

Dokumentärfilmare följer Faluns arbete

På nationaldagen brukar Falu kommun välkomna alla nya svenska medborgare.
Inför nationaldagen 2017 planeras en särskild ceremoni och det arbetet följs nu av dokumentärfilmaren Åsa Ekman.

– Åsa kikar närmare på begreppet svenskhet och det känns bra att vi i Falun kan bidra till hennes viktiga arbete, säger Emma Norman, kommunikationsstrateg och
projektledare.

De senaste åren har en inbjudan till ceremonin på nationaldagen gått ut till alla nya svenska medborgare i Falu kommun – de personer som under det gångna året fått sitt nya medborgarskap.

– Vi brukar ha 30-40 nya medborgare som deltar, men vi vill nå betydligt fler. Därför ser vi nu över hur vi bjuder in och hur själva ceremonin går till, förklarar Emma Norman.

Plats för alla

Dokumentärfilmaren Åsa Ekman arbetar med ett filmprojekt som bland annat vänder och vrider på begreppet svenskhet och funderar över frågor som; vad gör en människa till svensk? Vem definierar sig själv som svensk? Hur ser relationen mellan stat och medborgare ut? Hur presenterar vi Sverige för omvärlden och för nysvenskar?

Förutom en eventuell långfilm gör hon även en dokumentärserie tillsammans med
UR.

– I ett av avsnitten vill hon skildra medborgarskapsceremonier och det är här
Falu kommun kommer in. Filmteamet tycker att vår resa mot en ny form av ceremoni är väldigt spännande och för vår del ser vi att projektet har en tydlig
koppling till vår vision om "ett större Falun". Vi tycker också att det är en fin chans att visa att Falun är en plats för alla och att vi välkomnar nya Falubor, säger Emma Norman.

UR-serien kommer sannolikt att sändas hösten 2017.

Vill du bidra med idéer till medborgarceremonin 2017?

Har du idéer om hur vi kan välkomna våra nya medborgare till Falun, hör gärna av dig. Mejla till kommunikationskontoret@falun.se eller skicka dina förslag till Kommunikationskontoret, Falu kommun, 791 83 Falun.


Sidan uppdaterad 2017-03-01