Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-03-01

Kommunen stödjer popprojekt

Kommunen stödjer nytt musikprojekt

Popmusiken i Dalarna ska få en starkare ställning.

Falu kommun har därför beslutat att ekonomiskt vara med och stödja projektet Dalapop under fyra år framåt.

Totalt handlar det om ett medfinansieringsbidrag på 1 799 620 kronor.

Beslutet togs av kommunstyrelsen vid sammanträdet i tisdags.

– Vi ser väldigt positivt på att kunna stödja musikbranschen, som är viktig för både regionen och Falun, säger kommunalrådet Susanne Norberg (S).

– Vi hoppas att Dalapop ska bli verklighet, trots att Landstinget inte bidrar så mycket som det var tänkt. Musikbranschen är en bransch som både skapar arbetstillfällen och ökar Faluns attraktivitet, säger oppositionsrådet Mikael Rosén (M).

Det är stiftelsen Musik i Dalarna som kommer att driva projektet Dalapop, som är ett nytt länssamarbete inom musikbranschen.

Projektet handlar om att utveckla ett regionalt resurs- och produktionscentrum till stöd för aktörer inom populärmusik i Dalarnas län, i syfte att stärka den regionala musikbranschen och stimulera tillväxt av kulturella och kreativa näringar i Dalarna.

Projektets huvudsakliga verksamhetsområden ska vara artistutveckling, branschutveckling, inspelning, marknadsföring samt bokning och evenemang med lokala arrangörer.

Stödjer musiker

Målet med projektet är att skapa en modell som stödjer musiker att utvecklas till professionella aktörer inom musikbranschen genom ett eget företag, anställning eller yrkesutbildning inom musikbranschen.

Efter projekttidens slut är det tänkt att Dalapop ska bli en del av Musik i Dalarnas ordinarie verksamhet för att arbeta med populärmusik.

Falu kommun, Borlänge kommun, Landstinget Dalarna, Region Dalarna och ytterligare att antal dalakommuner är initialt med och finansierar projektet. Övriga dalakommuner förväntas ansluta sig efterhand.

Projektet förväntas leda till elva nya företag och tolv nya arbetstillfällen

– Det är ett viktigt projekt som det känns roligt att vara med och stödja, säger Susanne Norberg.

Sidan uppdaterad 2017-03-01