Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-03-07

Karl-Erik Pettersson

Nu lämnar han över ordförandeklubban

Allt har ett slut.

På torsdag kommer Karl-Erik Pettersson (S) att leda ett kommunfullmäktigesammanträde för sista gången.

– Jag slutar som ordförande nu och det har varit bestämt sedan länge, säger 74-åringen.

Med över 30 år inom Falupolitiken tillhör han de verkliga veteranerna.

Han startade sin politiska karriär redan 1988, då han tog plats i skolstyrelsen.

Sedan dess har uppdragen avlöst varandra, men det är säkerligen alla år som ordförande för kommunfullmäktige han främst kommer att bli ihågkommen.

–1994 blev jag fullmäktiges ordförande för första gången. Jag efterträdde då centerpartisten Bertil Helldin på posten. Han var i det närmaste en legend inom Falupolitiken, så det kändes lite speciellt att ta över klubban efter honom. Jag tackade faktiskt nej tre gånger, innan jag till slut sa ja till att anta uppdraget, säger Karl-Erik Pettersson och fortsätter:

–Nu är jag inne på mitt 15:e år som fullmäktiges ordförande. Det är ett hedersuppdrag, där du också representerar Falu kommun i olika sammanhang. Men visst har ämbetet också nedtonats en aning under årens lopp.

Lämnar över till partikamraten

Men på torsdag väljer han att kliva av uppdraget som ordförande och lämnar då över klubban till partikamraten Anna Strindberg.

Något som har varit bestämt länge.

Redan i samband med valet 2014 deklarerade Karl-Erik att han skulle lämna över ordförandeskapet när halva mandatperioden hade gått.

– Jag blev kvar lite längre än vad det var tänkt, men nu är det läge att lämna över till Anna. Hon kommer att fixa det här på bästa sätt, det är jag helt övertygad om, säger Karl-Erik Pettersson, som blir kvar som ledamot i kommunfullmäktige.

Har du gett Anna några tips?

–Ja, ett. Att det är viktigt att hon skapar sin egen profil. Sedan har säkerligen Anna plockat upp ett och annat råd efter vägen kring hur hon bör agera kring olika saker som dyker upp. Vi har ju jobbat nära varandra under den här mandatperioden, för att få till en bra övergång.

Vilka speciella minnen bär du med dig från alla år som fullmäktiges ordförande?

– Oj, vad svårt. Minnena är många. Men jag väljer att plocka fram några riktigt bra talare. Vänsterpartisten Sören Johansson tillhör definitivt den skaran. Han kunde verkligen hålla ideologiska anföranden, men som ibland kunde bli lite väl långa. Jan Lindholm (MP) var en duktig retoriker liksom Jan Axelsson (MP). Sedan går det inte att gå förbi Ulf Elgemyr, som efter sin tid i Moderaterna startade Falupartiet. Han kunde vara riktigt vass i sina bästa stunder.

Hur ser du på utvecklingen i kommunfullmäktige under årens lopp?

– När jag var ny i kommunfullmäktige, i slutet av 1980-talet, så började sammanträdena klockan 17.00. Fyra timmar senare var vi oftast klara. Då var det visserligen färre partier i fullmäktige än vad fallet är i dag, men i dag används kommunfullmäktige som en helt annan politisk arena. Flera från samma parti vill uttala sig i samma fråga för att föra fram sitt eget budskap. Jag hade önskat att fullmäktige var mer slutet på en lång process där kommunfullmäktige bekräftar ett beslut. Nu känns det som att mötena blir onödigt långa emellanåt.

Sidan uppdaterad 2017-03-07