Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-03-09

Kommunfullmäktige

Kanotklubben fick ja till kommunal borgen

Falu kanotklubb får en kommunal borgen för ett lån på 5 miljoner kronor, för att klubben ska kunna investera i Falu Vildvattenpark AB.

Det beslutade kommunfullmäktige vid torsdagens sammanträde.

Planerna för att bygga en konstgjord fors i Falun, för forspaddling och andra vattenaktiviteter, startade redan i början på 2000-talet.

Tanken är att vildvattenparken ska byggas mellan Scaniavallen och Källviksvägen på en mark som kommunen säljer till bolaget för cirka 2,8 miljoner kronor. En antagen detaljplan för området finns också.

Förra året lämnade Falu kanotklubb in en ansökan till Falu kommun med begäran om kommunal borgen för ett lån på 5 miljoner kronor med ett borgensåtagande i 15 år. Syftet är att klubben ska investera 3-5 miljoner kronor i Falu Vildvattenpark AB.

Efter en timmes lång debatt, där partierna inte var överens om tagen, valde kommunfullmäktige ändå att bevilja kanotklubbens ansökan. Den begärda voteringen slutade 44-13, efter att tre ledamöter avstått från att rösta och en ledamot inte varit närvarande.

Röstade på avslag

Vänsterpartiet, Liberalerna, Falupartiet och Kristdemokraterna röstade på avslag.

– Jag har inget emot själva paddlandet, men är mera tveksam till själva affären. Varför ska kommunen agera naivbank? sa Thomas Nilsson (V).

– Vi anser att själva kärnverksamheten måste prioriteras. Mer flashiga saker får vi göra när kommunen har mer pengar, sa Katarina Gustavsson (KD).

Men majoriteten (S+C+MP) fick med sig Moderaterna och Sverigedemokraterna på att ge en kommunal borgen.

– Projektet innehåller risker, men utifrån en samlad bedömning ser vi ändå att kommunen kan göra det här. Forspaddling är dessutom en idrott som i dag växer sig allt starkare i både Falun och Sverige, sa Mats Dahlström (C).

– Inom vårt parti har vi diskuterat igenom det här väldigt noga, och kommit fram till att riskerna är begränsade. Kommunen bör också gynna innovationer som kan utveckla staden, sa Jan E Fors (M).

Säkerhet för borgen

Som säkerhet för borgen krävs pantförskrivning av föreningens aktier i bolaget.

Kultur- och fritidsnämnden har tidigare också beslutat att ge 100 000 kronor per år till projektet ur befintlig bidragsbudget för åren 2017-2020.

Ett speciellt samarbetsavtal mellan kommunen och Falu Vildvattenpark AB kommer att skrivas när bolaget startat sin verksamhet.

Sidan uppdaterad 2017-03-09