Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-03-30

simhallsbild

Fler vattenytor kan ge ny simhall på Lugnet

Mycket pekar nu på att det kan komma att byggas en helt ny simhall i Falun.

Detta efter att kultur- och fritidsnämnden på torsdagen gjort en avgränsning av tidigare taget inriktningsbeslut.

– Vi gör en rejäl satsning på folkhälsan i Falun, och vill ha en hall som ska fungera över tid, säger nämndordförande Jonas Lennerthson (S).

I processen som ska leda till beslut om hur Falu kommuns simhall på Lugnet ska se ut de kommande 50 åren, och vilken verksamhet som ska finnas där, avgränsade nämnden tidigare inriktningsbeslut vid sitt sammanträde på torsdagen.

Denna avgränsning ska sedan ligga till grund för fastighetsbolaget Lugnet i Falun AB:s kommande arbete med utformning och tekniska lösningar samt upprättandet av ekonomiska investerings- och driftkalkyler.

Det fortsatta utredningsarbetet ska bygga på följande avgränsning:

  • Kontinuerlig drift med nu befintliga funktioner ska bibehållas under hela byggprocessen.
  • Simhallen ska innehålla ett attraktivt familjebad.
  • Simhallen ska innehålla minst en undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten och teknik för att snabbt kunna reglera vattentemperaturen.
  • Simhallen ska innehålla en 25-metersbassäng med 10 stycken 2,5-meters banor samt en 25-metersbassäng med mint 7 stycken banor i eget rum.
  • Befintligt utebad behålls med möjlighet till samtidig drift som simhallen.
  • Omklädningsrum och entréfunktioner utformas så att genderneutralitet erhålls och goda möjligheter för sektionering skapas.

– Det vi nu för fram är idéer för framtiden där vi, efter den framgångsrika medborgardialog vi genomfört, har sett vikten av att skapa mer vattenytor för fler grupper. Sedan får vi se var vi landar, det är kommunfullmäktige som fattar det slutliga beslutet, säger Jonas Lennerthson och fortsätter:

– Men ska vi kunna bibehålla befintliga funktioner under hela byggtiden, som vi säger i avgränsningsbeslutet, är det en ny hall det handlar om. Nämnden har vågat spänna bågen och var enig i sitt beslut. Det känns viktigt att vi politiskt kan enas i den här frågan, menar Jonas Lennerthson.

Noggranna kalkyler ska tas fram

Efter att avgränsningen nu är gjord, kommer noggrannare kalkyler och säkrare siffror på driftnettokostnaden att tas fram inför den kommande budgetdialogen i april.

– Det är klart att vi räknar med att få betydligt högre driftkostnader om en ny simhall byggs. Men vi vet att det finns ett ökat behov av olika av funktioner i en simhall, främst nya vattenytor, slutar Jonas Lennerthson.

Sidan uppdaterad 2017-04-04