Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-05-11

Bruno Kaufmann i Falun

Foto: Miljöpartiet

Bruno blir utrikeschef på EU-stiftelse

Bruno Kaufmann (MP), ordförande i val- och demokratinämnden i Falun, lämnar sitt uppdrag till hösten för att jobba som utrikeschef i Europeiska demokratistiftelsen.

– Jag är mycket tacksam för att ha fått möjligheten att jobba med min stora hjärtefråga; demokrati, i snart tio år i Falun. Samtidigt har jag ju alltid brunnit för samma fråga ur ett globalt perspektiv, säger Bruno Kaufmann.

Vilka arbetsuppgifter kommer du att ha som utrikeschef i Europeiska demokratistiftelsen?

– Jag kommer att vara ansvarig för att bygga upp ett nätverk av partnerorganisationer i alla delar av världen förutom Europa. Jag kommer att initiera och leda projekt kring medborgardialog och demokrati i länder som Korea, Japan, Armenien, Uruguay, USA och Tunesien för att nämna några. I min tjänst ingår också journalistiska uppdrag samt utbildningssatsningar gentemot journalister runt om i världen.

Hur är bilden av Falu kommun i andra länder?

– Jag har ju haft goda möjligheter att berätta och skriva mycket om Falun och då både som en fantastisk plats att leva på, en känd idrotts- och kulturstad samt naturligtvis en kommun i världen som verkligen tror på demokratins framtid. Just nu befinner jag mig i Koreas huvudstad Seoul och här berättar folk i den lokala skolledningen fortfarande mycket om ett studiebesök de gjorde i Falun för några år sedan, där de upptäckte att en skola inte bara behöver vara en plats där en lärare förmedlar kunskaper, utan också ett ställe där barn kan bli ansvarstagande medborgare. Här i Korea och många andra platser har man ju också tagit vårt demokratipass som en förebild för liknande satsningar.

Vad tar du med dig från demokratiarbetet i Falun?

– Att det är viktigt att förstå att demokratipolitiska satsningar endast fungerar om alla demokratiskt sinnande politiska krafter är med på tåget. Därför har samtliga politiska partier i fullmäktige, oavsett väljarstyrka, var sin representant i val- och demokratinämnden. Jag tar också med mig att det lönar sig att satsa på både information, utbildning, samarbete och långsiktighet. Demokrati är inget projekt utan en ständig process. Slutligen tar jag med mig att demokrati aldrig serveras som en prinsesstårta på kondiset, utan att folkstyre är och kommer att bli en evig kamp. Här i Falun har kampen tack vara alla entusiastiska och engagerade Faluborna varit energigivande för det mesta. Och därför är jag också glad att, innan jag flyttar i höst, kommer att kunna få kämpa några månader till och avsluta med Falu Demokrativecka den 9-15 september.

Sidan uppdaterad 2017-05-12