Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-05-11

Ny takterrass

Lastintag byggs över med ny terrass

Nu är det klart att det omtalade lastintaget vid Bergsskolegränd, bredvid Holmtorget och Åhlénshuset, kommer att byggas över med en parkliknande terrass.

– Vi skapar en parkliknande yta som ytterligare kan bidra till ett trevligare intryck där fler människor vill vara, säger kommunalrådet Susanne Norberg (S).

Vid torsdagens sammanträde godkände kommunfullmäktige ett exploateringsavtal för del av kvarteret Bergsskolan. En ny detaljplan för området har också tagits fram.

Det betyder bland annat att Diös förvärvar själva lastkajsområdet i gränden samt parkeringshuset Bergsskolan.

Lastintaget i Bergsskolegränd kommer att byggas in och ovanpå skapas en parkliknande terrass. Ett utrymme som kommunen kommer att äga.

Ombyggnationen görs för att skapa en bättre inlastning och en tryggare och mer attraktiv gatumiljö och stadsbild.

Planerad byggstart i augusti

Falu kommun kommer att utföra och bekosta överdäckningen och Diös bekostar de åtgärder som har med lastgården att göra. Byggstarten är planerad till augusti.

– Vi har haft en bra dialog med Diös under en tid och planerna kring Holmtorget känns riktigt bra, säger Susanne Norberg.

För Diös ingår förvärvet av parkeringshuset i en större plan, som innebär att knyta samman parkeringen med Hemköp genom en inomhusgång samt att bygga en ny vänthall för bussresenärer i anslutning till Knutpunkten.

Det kommer även utvecklas kommersiella lokaler längs Holmgatan. Diös genomför även just nu en större upprustning av Bergströms Galleria som ligger i anslutning till Holmtorget. Planer finns också på att ge fasaden Åhlénshuset, ett lyft.

– Hela satsningen kring Holmtorget är del i vår strategi att bedriva stadsutveckling. Vi vill utveckla våra fastigheter för fler och trevligare mötesplatser, säger Mikael Hedh, affärsområdeschef, Diös Dalarna.

– Det känns bra att kvarteret ska renoveras, då det är väldigt slitet. Men fullföljs detaljplanen riskerar centrala parkeringar att försvinna, säger oppositionsrådet Mikael Rosén (M).

Sidan uppdaterad 2017-05-12