Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-05-24

Jimmy Birklin

Ny satsning ska ge fler backläger i Falun

Paketerade träningsläger för backhoppning och nordisk kombination - och rekordtidig snöpremiär på Lugnet.

Det ska locka världens backhoppare till Falun.

Bakom satsningen står Svenska skidspelen och Falu kommun.

I samband med Internationella skidförbundets konferens i slovenska Portoroz (24-28 maj) inleds en marknadsföring av paketerade träningsläger för backhoppning och nordisk kombination i Falun. Dessutom utlovas rekordtidig snöpremiär på Lugnet.

– Vi gör det här för att skapa förutsättningar för att utveckla backhoppningen i Falun och Sverige, vilket också är viktigt för Svenska skidspelen och en framtida VM-ansökan för Falun. Dessutom är det ett viktigt sätt att ekonomiskt bidra till driften av hoppbackarna, säger Jimmy Birklin, vd i Svenska skidspelen.

Signalen till övriga backhoppningsvärlden är tydlig: Falun lovar att det kommer att finnas snö i normalbacken samt skidspår på Lugnet från sista helgen i oktober. Därför utlovas möjligheter till paketerade träningsläger i Falun.

Från hoppning och skidåkning till boende, mat och andra träningsaktiviteter.

Snön är lagrad i underbacken

Snön är redan lagrad i underbacken genom ett intensivt arbete av Falu kommuns fritidsförvaltning.

– Lugnet kommer förmodligen att bli först i Europa med att erbjuda backhoppning på snö i höst. Dessutom finns möjligheter till längdåkning på samma arena. Det gör Falun unikt inom skidvärlden, säger Jimmy Birklin och fortsätter:

– Vi har redan fått signaler att flera landslag och andra aktiva inom backhoppning och nordisk kombination vill komma till Falun på träningsläger. Det intresset ska vi nu fånga upp, och i samband med FIS-konferensen i Portoroz blir det premiär för marknadsföringen.

Satsningen på träningsläger i Falun får en större betydelse än att enbart skapa ett större intresse för backhoppning.

–Här hoppas vi ha hittat ett sätt att finansiera verksamheten av hoppning i Faluns backar. Målet är att på hösten sälja 200 dagkort för backhoppning. Klarar vi det, får vi vara nöjda, säger Jimmy Birklin och förklarar att det finns ytterligare skäl till att skidspelsorganisationen engagerar sig i projektet.

–Det ger skidspelens verksamhet fler ben att stå på. Något som kommer att skapa utvecklingsmöjligheter i framtiden. Dessutom utvecklas backhoppningsorganisationen och dess verksamhet i Falun.

Allmänheten också på snö

Jimmy Birklin poängterar att det också kommer att bli möjligt för allmänheten att åka längdskidor i Falun från och med sista helgen i oktober.

Kommande vinter avgörs Svenska skidspelen, som också är världscupavslutning 16-18 mars.

Då finns backhoppning med i tävlingsprogrammet i form av en cup under världscupen.


Sidan uppdaterad 2017-05-24