Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-06-13

Ellen Gräfnings, konsumentvägledare Falu kommun

Håll koll på semesterkostnaderna

Få semesterpengarna att räcka genom att följa konsumentvägledare Ellen Gräfnings enkla tips.

Sommar och semester brukar betyda extra utgifter. För att få pengarna att räcka även efter semestern har Falu kommuns konsumentvägledare Ellen Gräfnings några enkla tips så här precis innan semestern.

Telefonavgifter och roaming

Speciellt viktigt kan vara att hålla koll på telefonavgifterna, nya regler för bland annat roaming gäller i EU från den 15 juni.

Från det datumet behöver du inte längre betala tilläggsavigifter när du kopplar upp dig på en annan operatörs nät när du befinner dig i utlandet. Du betalar din vanliga svenska taxa, men det finns begränsningar som kan vara bra att hålla koll på.

- Operatörerna har rätt att sätta en gräns för hur mycket data som får förbrukas utomlands till samma pris som hemma. Det innebär att om du exempelvis har fri surf i ditt abonnemang i Sverige, kan du inte räkna med att få använda så mycket data utomlands, säger Ellen Gräfnings.

En opreatör har heller ingen laglig skyldighet att erbjuda roaming i andra länder, du bör alltså kolla med din operatör vad som gäller. En operatör kan även få tillstånd att ta ut en tilläggsavgift för roamingtjänster om operatören gör en förlust på grund av roaming. Kontrollera om din operatör har fått ett sådant tillstånd.

De nya roamingreglerna gäller i samtliga EU:s medlemsstater, samt Norge, Island och Liechtenstein.

Tänk även på att vissa tjänster och appar automatiskt kan använda sig av datatrafik utan att du ser det, till exempel din e-postlåda. Det går att slå av detta i din telefon.

Köpa biljetter till konserter

När man ska köpa konsertbiljetter för evenemang på ett visst datum gäller inte ångerrätten på 14 dagar. Det spelar ingen roll om du har köpt biljetterna via nätet eller i en butik.

Du är skyldig att läsa igenom villkoren, du kan inte skylla på att du inte läst. Kontrollera särskilt vad som gäller om något händer, exempelvis om eventet ställs in.

Köp biljetter via en auktoriserad återförsäljare för att undvika förfalskade biljetter. Och, köa från så många enheter som möjligt för att ha större chans att komma fram i kön och få biljetter.

Ellens fem tips:

1. Kolla vilka regler som gäller om du reser utomlands och använder din mobiltelefon. Det finns begränsningar för fri surf/roaming inom EU.

2. Du har ingen ångerrätt på evenemangsbiljetter, läs noga vad som gäller om en konsert ställs in.

3. Om du blir försenad med buss, tåg eller flyg har du många gånger rätt till kompensation. Du kan även få ersättning om resemålet inte motsvarar dina förväntningar på boende, utlovade aktiviteter med mera. Påpeka detta på plats.

4. Kom ihåg att betala dina fakturor i tid. Betalar du mot faktura och eller autogiro så kom ihåg att kontrollera din e-post.

5. Betala dina räkningar först, så ser du hur mycket som finns kvar till nöjen.

Trevlig semester!

Lyssna på Ellens semestertips härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, (extern länk till SR P4 Dalarna 2.13.30 in i programmet)

Sidan uppdaterad 2017-06-13