Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2017-11-28

Röda rosor i en bukett

Grattis till alla våra kommunpristagare

Nu är det klart med alla som får Falu kommuns priser 2017. Tillgänglighetspriset går till Magnus Kindåker och mångfaldspriset till Kompis Falun. Helge Sonntag får miljöpriset och de tre olika kulturpriserna går till Kulturföreningen Magasinet, Kulturföreningen gamla mormor och Emil Carlstrand.

"Förbättrat livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning"

Funktionshinderrådet har beslutat att Magnus Kindåker tilldelas Falu kommuns tillgänglighetspris för sitt arbete med att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, med följande motivering:

"Magnus har genom sitt stora engagemang och sin envishet visat att ingenting är omöjligt. Han är SM-medaljör i rullstolsdans, han har drivit igenom möjligheten att få mobilitetsstöd i Falun. Det innebär att personer som har behov av färdtjänst och som reser mycket har möjlighet att söka bidrag av kommunen till inköp av egen bil.
Magnus har också tillsammans med Kerstin Björsson skrivit en handbok "Rullstolsrobot till människa med mening". Utifrån denna bok åker de landet runt och föreläser. Magnus är ett föredöme och en inspirationskälla för personer med funktionsvariationer. Han visar att ingenting är omöjligt!"

Kompis Falun får mångfaldspris

Kompis Falun, Janina Bengtsdotter och Bert Blom får Falu kommuns mångfaldspris 2017. De får priset bland annat för sitt ideella engagemang för både gamla och nya Falubor, för att de inspirerar många och bidrar till ett positivare samhällsklimat.

– Det här var en stor överraskning. Det känns roligt att bli uppskattad för det arbete vi gör, säger Bert Blom.

Motivering:

”Falu kommuns mångfaldspris 2017 tilldelas Kompis Falun med eldsjälarna Janina Bengtsdotter och Bert Blom i spetsen. Kompis Falun har ett omfattande ideellt engagemang som når ut till både gamla och unga i olika geografiska områden i kommunen. Detta genom kontaktpersoner från diakonerna, barnavårdscentralen, förlossningen, flyktingmottagningen, kvinnojouren, olika stödboenden och godemän. Kompis Falun hjälper både gamla och nya Falubor genom att bedriva språkcafé, klädlager och hemfixarprojekt. Med sitt arbete inspirerar de andra och bidrar till ett positivare samhällsklimat. Falu kommun visar sin uppskattning genom att tilldela dem 2017 års mångfaldspris.”

Pris för framgångsrikt miljöarbete

Falu kommuns miljöpris delas ut till någon person, organisation eller företag som gör en god insats för miljön. Vinnare i år är Helge Sonntag.

– Jag hade ingen aning om att jag skulle få priset och har inte riktigt hunnit smälta det än, men det är självklart jätteroligt, säger miljöpristagaren Helge Sonntag.

Motivering:

"Helge Sonntags olika verksamheter för miljöns bästa inspirerar Falubor i alla åldrar. Han har varit aktiv i många år och visat på en uthållighet som är nödvändig för ett framgångsrikt miljöarbete. Helges engagemang har gett mycket konkreta och handfasta avtryck, inte minst genom arbetet i Svenska Naturskyddsföreningen. Genom bifallet förslag till kulturreservat vid Dikarbacken, som museibonde och som tidigare anställd vid Naturskolan har Helge spridit både kunskap och glädje till mängder av barn och vuxna i Falun."

Kulturpriser

Kulturpriset går i år till Kulturföreningen Magasinet, barn- och ungdomskulturpriset till Kulturföreningen gamla mormor och kulturstipendiet får Emil Carlstrand.

Motivering kulturpris

"Falu kommuns kulturpris 2017 tilldelas Kulturföreningen Magasinet. Magasinet har etablerat sig som en naturlig mötesplats i Falun för såväl arrangörer som kulturarbetare. Med avstamp i samtidskulturen bjuder Magasinet publiken på ett pärlband av kulturupplevelser som underhåller, utmanar, sprider glädje och berör."
Kulturpris ges för förtjänstfulla insatser inom kulturområdet.

Motivering barn- och ungdomskulturpris

"Falu kommuns barn- och ungdomskulturpris 2017 tilldelas Kulturföreningen Gamla mormor. Kulturföreningen Gamla mormor har i många år arrangerat populära spökvandringar där de låter historia, skrönor, skådespeleri, dräkter och spöken trollbinda besökaren på en rafflande tur genom Falun. Genom att blanda rysliga och mörka upplevelser med en lagom dos av skämt och skratt är de en uppskattad upplevelse för hela familjen."

Barn- och ungdomskulturpris ges för verksamheter och insatser utöver det vanliga inom området. Bedömningen av verksamheterna/insatserna görs utifrån ett barn- och ungdomsperspektiv.

Motivering kulturstipendium

"Falu kommuns kulturstipendium 2017 tilldelas pianisten, artisten, musikproducenten och låtskrivaren Emil Carlstrand. Emil är den klassiskt skolade pianisten som inte räds utmaningen att ta sig an avancerade stycken parallellt med att som utbildad DJ utveckla pianots roll i populärmusiken. Emils sätt att närma sig, skapa och förmedla musik utgör ett spännande koncept som ger utövare så väl som publik fördjupad förståelse och fängslande upplevelser. "

Kulturstipendiet ges för att lyfta fram ung kultur. Stipendiet ges till unga, i första hand mellan 16 och 30 år.

Hyllas och får ta emot pris

Alla pristagarna hyllas på Falu kommunfullmäktige den 14 december och får där ta emot blommor, diplom och en prischeck.

Ett stort grattis till pristagarna!

Sidan uppdaterad 2017-11-28