Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2018-04-10

Representanter från Liberalerna i Falun i demokratirummet

Liberalerna svarar på frågor i biblioteket

Under våren får alla Faluns partier som är representerade i fullmäktige, en vecka var att visa upp sig och möta invånare i demokratirummet på stadsbiblioteket. 12-13 april är det Liberalernas tur.

Vad händer under era dagar?

På torsdag klockan 11.45 till 12.45 kan man träffa Liberalernas fullmäktigegrupp i demokratirummet. Även torsdag och fredag klockan 15-18 är vi är på plats för att lyssna och ha dialog.

Vi har även gjort fyra filmer som efterhand läggs ut. Temat för filmerna är den datahall som Falu energi och vatten ville bygga och driva tillsammans med privata entreprenörer. Vi Liberaler ifrågasatte dessa datahallar på flera punkter i februari 2016 och ansåg att de inte var en uppgift för ett kommunalt bolag. Vi fick efterhand stöd för våra synpunkter och projektet stoppades. Istället byggdes datahallarna av privata intressenter vilket givetvis var det enda rätta.

Se filmernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vilken är den viktigaste valfrågan i Falu kommun?

För att Falun ska vara en bra plats att bo på så är det viktigt att det är så enkelt som möjligt att starta och driva företag i Falun. Människor kan då förverkliga drömmar och dessutom skapas det arbete och resurser i form av skatter till den kommunala välfärden. Bra näringslivsklimat är en viktig fråga.

Kommunens viktigaste uppgift är att stå för en välfungerande skola (inklusive förskola), äldreomsorg och socialtjänst. För att klara det är måste kommunen vara en god arbetsgivare som ser till att personalen får bra förutsättningar att göra sitt arbete. Vi måste undvika byråkrati och långa beslutskedjor. Skattepengarna ska gå till välfärd.

Kommunen måste ha god ekonomi så att välfärden fungerar även då det är sämre tider och ekonomiska kriser. Öppenhet, satsa på skola vård och omsorg samt hållbar kommunal ekonomi på sikt är nyckelord.

Hur kan väljarna få reda på vad ert parti står för?

  • Extra lönesatsningar för att locka duktig personal till förskola, skola och inom omsorgen.
  • Mindre grupper och klasser inom framförallt förskola och grundskolans lågstadium.
  • Falu kommun bör underlätta för privata entreprenörer och erbjuda tomter till så kallade trygghetsboenden. Detta kan göras när detaljplaner planeras.
  • Elever ska inte behöva drabbas av inställda lektioner när en lärare är sjuk eller ”vabbar”. Inför en fungerande vikariepool för lärare.
  • Lediga tjänster i Falu kommun bör vara öppna för alla att söka, inte bara internt. Speciellt om det är en chefstjänst. Satsa på HR och kompetensbaserad rekrytering.
  • Öppenhet! Ifrågasätt byråkrati och vänskapskorruption.
  • Falu kommun ska vara hållbar – både ekonomiskt och vad gäller miljö.
  • LSS måste hålla hög standard. Frihet för alla människor.
  • Kommunala trygghetsvakter på de tider och platser där människor upplever otrygghet

Mer information på Liberalernas hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ett parti på plats varje vecka

Partierna har möjligheten att använda stadsbibliotekets demokratirum under tre dagar var enligt schemat:

v 15 (12-14 april) Liberalerna.

v 16 (19-21 april) Sverigedemokraterna.

v 17 (26-28 april) Socialdemokraterna.

v 18 (3-5 maj) Kristdemokraterna.

v 19 Kristi Himmelsfärd – inget parti på plats.

V 20 (17-19 maj) Centerpartiet.

v 21 (24 maj) Avslutningsträff med politisk debatt.

När alla partier har varit på plats var sin vecka så kommer de samlas i stadsbiblioteket för en gemensam avslutning på kvällen den 24 maj.

Avslutningen kommer att innebära möjlighet till samtal med partierna samt en politisk debatt. Avslutningen kommer också att samordnas med en öppen informationsträff om demokrati och val på lätt svenska som Falu kommun anordnar.

Sidan uppdaterad 2018-04-10