Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Åtal väcks mot tidigare anställda

Idag väcktes åtal mot en tidigare chef i Falu kommun och en närstående person. De åtalas för trolöshet mot huvudman, grovt brott och grov trolöshet mot huvudman. I andra hand åtalas de för grovt bedrägeri. Den närstående misstänks för att med hjälp av chefen fått ut lön under många år utan att ha jobbat.

Det var i augusti 2018 som en handläggare på Falu kommun upptäckte att det var något som inte stämde kring en persons arbetsschema. Ledighet var registrerad, men ingen frånvaro syntes. Efter att en arbetsrättslig utredning genomförts, valde kommunen att avskeda de båda personerna. Den 20 augusti 2018 polisanmäldes de båda misstänkta för trolöshet mot huvudman, bedrägeri och medhjälp till bedrägeri.

– Vi anser att det är djupt olyckligt att det inträffade har kunnat ske och att händelsen har skadat kommunen. Det är bra att saken nu blir prövad. Vi har ju gjort en polisanmälan och gett all information vi har till polisen, det är nu upp till åklagaren och rättssystemet att bedöma och vidta eventuella åtgärder, säger kommundirektör Pernilla Wigren.

Den närstående personen nekar till anklagelserna men åklagaren går på Falu kommuns linje och anser att den närstående är medgärningsman.

Skadeståndskrav

Åklagaren anser även att brottet är grovt då Falu kommun tillfogats betydande skada.

De misstänkta brotten beräknas enligt Falu kommun ha kostat kommunen 4,1 miljoner kronor, pengar som kommunen kommer att driva skadeståndstalan för.

Själva åtalet grundas på tio års preskriptionstid och är därför begränsat till åren 2010-2018. Åklagaren har därför beräknat de felaktiga löneutbetalningarna till cirka 2,4 miljoner kronor inklusive sociala avgifter.

Nya rutiner

Falu kommun har genomfört en mängd åtgärder efter att detta uppdagades. Bland annat har kommunen infört nya regler för hantering av nära relationer mellan medarbetare, en ny anställningsprocess och uppföljning av anställningsrutiner i kommunens internkontrollplan. Det pågår en intern granskning av hur rutinerna följs och en översyn av anställningsprocessen där även närmaste chefs överordnade chef ska underteckna anställningsavtal.

– Vi kan inte ändra på det som redan hänt, men vi kan göra vårt bästa för att det inte ska ske igen. Det är inte möjligt att bygga kontrollsystem som är hundraprocentiga. I grunden måste vår verksamhet bygga på förtroende, en sund värdegrund och ett gott ledarskap och medarbetarskap, säger Pernilla Wigren.

Sidan uppdaterad 2019-09-17