Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Mycket folk på Stora torget under skid-VM 2015

Så här såg det ut på Stora torget under en av prisceremonierna 2015.

Ska Falun kandidera för att få skid-VM 2027?

Ska Falun kandidera för att få skid-VM 2027 eller inte? I oktober är det meningen att kommunfullmäktige ska fatta ett beslut i den frågan.

– Det är kommunen som håller i taktpinnen just nu och frågan om vi ska kandidera eller inte, ska avgöras av kommunfullmäktige. Tanken är att information och föredragning ska ske vid sammanträdet i september och att ett beslut ska kunna fattas i oktober, säger kommunalrådet Joakim Storck.

Svenska Skidförbundet har sedan tidigare framfört önskemål om att tillsammans med Falu kommun kandidera för skid-VM 2027.

En ansökan för att få skid-VM 2027 ska vara inlämnad till FIS (internationella skidförbundet) senast i maj 2021.

Vem som sedan får arrangera mästerskapet avgörs av FIS council under våren 2022.

Förberedande arbetsgrupp

Kommundirektör Pernilla Wigren fick, av kommunstyrelsens ledningsutskott, i oktober 2019 förnyat uppdrag att initiera och utse en arbetsgrupp för att förbereda beslut om eventuell kampanj och ansökningsförfarande för genomförande av Skid-VM.

Kommundirektören har sedan tidigare haft samma uppdrag gällande VM 2025 men i och med att Sverige kandiderade för vinter-OS och Paralympic 2026 avbröts arbetet och ansökningstiden för 2025 passerade.

Sedan i höstas pågår nu arbetet med att förbereda för beslut om eventuell VM-ansökan gällande skid-VM i de nordiska grenarna.

Men frågan om Falun ska ge sig in i VM-leken en gång till är alltså ännu inte avgjord.

– Det är viktigt att den politiska processen får ha sin gång. Ett genomarbetat beslutsunderlag ska plockas fram till hösten, där bland annat ekonomi och eventuella investeringsbehov kommer att finnas med. Men utgångspunkten är fortsatt att vi ska tillvarata det som gjordes inför skid-VM 2015, och att inga större investeringar i skid- och backanläggningen ska behöva göras, säger Joakim Storck.

Blir beslutet att Falun och Svenska Skidförbundet ska kandidera igen, kommer även Visit Dalarna och det lokala näringslivet att bli viktiga samarbetspartners.

Workshop med skidförbundet

I slutet av maj genomförde Falu kommun och Svenska skidförbundet en gemensam workshop, där ett framtida skid-VM diskuterades. Från Falu kommun deltog kommunalråden Joakim Storck (C) och Mats Dahlberg (M), oppositionsrådet Jonas Sallén Lennerthson (S), kommundirektör Pernilla Wigren samt samordnare Sara Tigerström Monfelt.

– Vi hade en bra diskussion kring många olika frågor. Varför ett nytt skid-VM i Falun? Vilken framtidsbild har vi? På vilket sätt kan ett nytt skid-VM bidra till Faluns utveckling? Vilka risker finns? säger Joakim Storck och fortsätter:

– Ett VM måste bidra till idrottens utveckling både lokalt, nationellt och internationellt. Men vi talade också om betydelsen av hållbarhet, att ett VM inte kan vara förknippat med massiva investeringar. Cirkulär ekonomi och återanvändning borde vara en viktig parameter även för FIS när man planerar för skid-VM i framtiden.

Ett genomförande som medborgarna ställer upp på

Andra ingångar i diskussionerna är VM:s betydelse för kommunen, alla Falubor och näringslivet.

– Det är viktigt att vi planerar för ett genomförande som medborgarna ställer upp på, och som vi kan använda för att stärka Falun som besöksmål i ett längre perspektiv. Det finns flera lärdomar från tidigare VM, bland annat att ha ordentlig kontroll på vilka kostnader ett VM innebär för kommunen, säger oppositionsrådet Jonas Sallén Lennerthson (S).

I processen kring kandidaturen för ett nytt skid-VM, finns också viktiga element som att Falun på nytt ska få stå som värd för en världscuptävling i backhoppning.

– Men det är i första hand en fråga för Svenska skidförbundet, och vad jag förstår arbetar man redan för detta, säger Joakim Storck.

Sidan uppdaterad 2021-04-15