Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Skidåkare inför fullsatta läktare på skid-VM 2015

Falun kommer att ansöka om att få skid-VM 2027. På bilden ser vi Charlotte Kalla i ledningen under jaktstarten på skid-VM 2015.

Falun ansöker om att få skid-VM 2027

Kommunstyrelsen sa i dag ja till att Falu kommun, tillsammans med Svenska skidförbundet, ska söka skid-VM 2027. Ärendet ska dock upp till kommunfullmäktige för ett slutligt beslut.

Falun har arrangerat skid-VM vid fyra tillfällen (1954, 1974, 1993, 2015) och efter mästerskapet 2015 har frågan om att söka igen varit aktuell. Kommunen har därför gjort utredningar gällande förutsättningar och möjligheter.

Ett tungt vägande skäl till att söka ett nytt VM har varit att de investeringar som gjordes inför 2015 bör användas igen.

Vid dagens kommunstyrelsesammanträde beslutades det att Falun, tillsammans med Svenska skidförbundet, ska ansöka om att få arrangera skid-VM 2027.

–Förutsättningarna för ett nytt skid-VM i Falun är väldigt goda, och det känns väldigt positivt inför den fortsatta processen med VM-kandidaturen. Får Falun arrangera skid-VM 2027 så kan vi dra nytta av de investeringar som gjordes inför VM 2015 en gång till, säger kommunalrådet Joakim Storck (C).

–Socialdemokraterna är positiva till en ansökan om skid-VM 2027. Falun har idag en arena för vinteridrott i absolut världsklass som vi investerat mycket i. Det är bra att vi använder den så mycket som möjligt, säger oppositionsrådet Jonas Sallén Lennerthson (S).

Annat läge gällande investeringar

Ser man till nödvändiga investeringar, så befinner sig kommunen i ett helt annat läge än vad fallet var inför 2015. Lugnetanläggningen uppfyller i princip de krav och regelverk som FIS (internationella skidförbundet) ställer för genomförandet av ett VM.

Det som fattas är vissa faciliteter gällande vallabodar och utrymmen för aktiva. Tanken är att detta ska lösas med temporära konstruktioner och inte nya investeringar. Ett vindnät till hoppbackarna måste också köpas eller hyras in.

– Lugnetanläggningen är i ett bättre skick än på länge. Investeringsbehoven är små och förutsättningarna för själva genomförandet är bättre. Vi kan få mer pengar från FIS, vilket innebär en mindre risk för själva genomförandet. En god ekonomistyrning kopplad till projektet är jätteviktigt att ha, säger Joakim Storck.

– Det är viktigt att vi tar med oss erfarenheter från tidigare genomförda mästerskap. Vi tror att vi i den fortsatta processen gör ett ordentligt arbete och har en plan och budget för genomförandet av ett skid-VM innan vi slutligen lämnar in vår ansökan i oktober 2021, säger Jonas Lennerthson.

Kommunen betalar större delen av anmälningsavgiften

Kommunstyrelsen beslutade också att kommunen kommer att stå för två tredjedelar av anmälningsavgiften för själva ansökan, vilket handlar om 100 000 schweiziska franc, cirka 968 000 svenska kronor.

Det är FIS council som vid sin kongress i maj 2022 beslutar vilken stad som får arrangera skid-VM 2027.

Innan dess väntar ett intensivt kampanjarbete. Ett arbete som ska kunna genomföras i ungefär samma storleksordning som inför skid-VM 2015.

Meningen är att kampanjen i möjligaste mån ska kunna finansieras genom externa medel och samarbeten.

Sidan uppdaterad 2021-04-15