Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Rosor

Falu kommun gör Lex Sarah-anmälan

Den femåriga pojken som under tisdagen hittades död i Hagfors, Värmland, är från Falu kommun.

Pojken har haft insatser från socialtjänsten i Falu kommun.

– Det är djupt tragiskt det som hänt. Jag kan bekräfta att pojken har haft insatser från socialtjänsten i Falu kommun. Vi kommer att inleda en granskning av ärendet enligt de rutiner vi har, och vi samarbetar med polisen, säger Magnus Nordahl, sektionschef vid barn- och familjesektionen på barn- och utbildningsförvaltningen i Falu kommun.

Rutiner vid placering av barn

Det är alltid varje enskilt barns behov som avgör socialtjänstens bedömning av vilken insats som behövs. I första hand arbetar socialtjänsten med lösningar i hemmet och öppenvårdsinsatser. Men om det utifrån barnets behov inte är tillräckligt behöver ibland barn placeras i ett familjehem eller HVB-hem, hem för vård eller boende. Vid placering är det också barnets behov som avgör vilken placeringsform som behövs.

Det finns olika orsaker att barn ibland behöver en placering i familjehem eller på ett så kallat HVB-hem. När barn placeras i familjehem eller på ett HVB-hem följer Falu kommun de rutiner som finns uppsatta. Rutinerna gäller bland annat avtal med upphandlade aktörer, syftet med placeringen och kontakt med aktören, studiebesök innan placering och vårdplan.

Vid placering på ett HVB-hem kontrolleras hemmet av Falu kommuns handläggare.

– Innan beslut om placering ser vi över om hemmet har fått anmärkningar av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, vad de anmärkningarna i så fall bestått av och vilka åtgärder som vidtagits, säger Magnus Nordahl.

Beslut om placering regleras av socialtjänstlagen, SOL, och Lagen om vård av unga, LVU.

(Texten publicerades först den 16 juni och är uppdaterad den 23 juni.)

Sidan uppdaterad 2021-06-24