Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

En Pride-flagga vajar i vinden

Nu på lördag är det paraddags i Falu Pride!

På lördag arrangeras Falu Pride-paraden

Nu på lördag, den 18 september, arrangeras Falu Pride-paraden för åttonde gången. Faluns gator ska åter igen färgas i regnbågens alla färger.

– Det är viktigare än någonsin att vi kommer ut och försvarar våra rättigheter, och det känns bra att vi kan få till en riktig parad i år, säger Mikael Selg, arrangör av Pridetåget och ordförande för RFSL Dalarna.

Förra året satte coronapandemin stopp för alla planer att kunna genomföra en parad. Istället arrangerades en digital variant.

Max 1 800 personer får gå

Nu blir det en parad med maxantalet 1 800 personer som tillståndet tillåter. En föranmälan krävs dessutom för att få gå med i tåget.

Mer information om hur anmälningsförfarandet går till finns att hitta på eventets facebooksida.

– Redan tidigt i somras började vi diskutera om det skulle vara möjligt att genomföra Falu Pride i år. Sedan har vi planerat för det, sökt nödvändiga tillstånd och jagat sponsorer. Först när vi hade klart med allting gick vi ut med det officiellt att vi kör, säger Mikael Selg.

2019 deltog drygt 7 000 personer i paraden. Vanligtvis brukar också Falu Pride vara en hel vecka med workshops och föreläsningar.

Endast en parad i år

Men på grund av den pågående pandemin och dess restriktioner blir det endast en parad i år.

Samling sker från klockan 10.00 vid Östra skolan, och de som anmält sig och checkar in får ett armband som bevis på att man får vistas i paraden. Avgång sker klockan 12.00 och målgången sker sedan vid Stora torget en timme senare.

– Vi följer myndigheternas regler kring allmänna sammankomster, och hoppas uppslutningen i tåget blir så stor som den kan bli utifrån vad tillståndet medger. Det är i alla fall många som redan har anmält sig, säger Mikael Selg.

Sidan uppdaterad 2021-09-13