Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Vybild över bandyplanen där två lag spelar

Nu finns det ett framlagt förslag om att bygga en ny bandyhall på Lugnet och den intilliggande tälthallen ska ersättas av en ny ishall är det tänkt. Kultur- och fritidsnämnden beslutar i frågan på torsdag.

Förslag gällande ny bandyhall och ishall upp till nämnden

Vid sitt sammanträde på torsdag har kultur- och fritidsnämnden att ta ställning till ett förslag gällande en utveckling av Lugnets isanläggningar. Enligt förslaget ska det byggas en bandyhall och den nuvarande tälthallen ska ersättas av en ny ishall.

– Det har varit mycket diskussioner, funderingar och förstudier de senaste 1,5 åren. Isanläggningarnas framtid har också varit uppe i nämnden för diskussion vid flera tillfällen det senaste året. Från förvaltningens sida lägger vi nu fram ett förslag till nämnden som vi anser vara det mest ekonomiskt hållbara, säger fritidschefen Tomas Jons.

I mars i år presenterade förvaltningen en förstudierapport om isanläggningar i Falun, samtidigt som Faluns isföreningar i sin tur lämnade en slutrapport om isanläggningarnas framtid benämnt ISAK.

I maj beslutade nämnden att låta förvaltningen arbeta vidare med kostnadsbedömningar av det som presenterats i ISAK-rapporten i form av en utredning. Den presenterades för nämnden i september och förvaltningen fick då i uppdrag att revidera den och återkomma med förslag på åtgärder för att sänka investering och driftnettokostnader.

Nu ligger förslagen klara för att kunna beslutas vid det ordinarie nämndsammanträdet på torsdag, och en del saker som fanns med i ISAK-rapporten är nu borttagna.

Har anpassat ISAK-förslaget

– Tillsammans med sektor service och konsult har vi anpassat förslaget, så att det handlar om rimliga ekonomiska villkor för kultur- och fritidsnämnden att hantera fortsättningsvis, säger Tomas Jons.

Förslagen är följande:

  • En ny ishall byggs som ersättning för den tälthall som finns i dag.
  • En ny bandyhall byggs. Antalet läktarplatser blir drygt 1 000. Det blir bänkar istället för stolar. Hallen kan i framtiden inte värmas upp. Bandyhallen bedöms funktionsmässigt motsvara de hallar som byggts i Katrineholm och Söderhamn.
  • Beslut om ny entréfunktion till ishall/bandyplan senareläggs.
  • Beslut om att bygga ny curlinghall skjuts på framtiden.

Bygget av bandyhallen kräver ny detaljplan

Noterbart är att ishallen kan uppföras med gällande detaljplan, men att bygget av bandyhall kräver ny detaljplan då hallen blir för hög. Detaljplaneprocessen beräknas ta upp emot 1,5 år.

Investeringen för att bygga de båda hallarna beräknas i nuläget till 133 miljoner kronor.

För att klara drift och hyra måste kultur- och fritidsnämnden få ett ramtillskott på 2,5 miljoner kronor från 2024.

Det innebär att kommunens ”Årsplan med budget 2022-2024” måste utökas med anledning av projektet.

Slutligt beslut tas av kommunfullmäktige

Men först ska kultur- och fritidsnämnden säga sitt om de framlagda förslagen om att bygga två nya hallar på Lugnet, och även kommunfullmäktige ska fatta ett beslut i frågan innan allt är klart.

Sidan uppdaterad 2021-10-19