Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Illustration över nya Sundbornsskolan

Illustration över nya Sundbornsskolan

Kommunfullmäktige sa ja till ny skola i Sundborn

Kommunfullmäktige beslutade i dag att det ska byggas en ny skola och förskola i Sundborn och dessutom en ny idrottshall. Investeringskostnaden är beräknad till 195 miljoner kronor.

– Skolan i Sundborn kommer att bli en av de modernaste i Sverige, säger Björn Ljungqvist (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

De befintliga skollokalerna i Sundborn har varit föremål för en lång rad föreläggande om olika sorters problem som inte gått att lösa. Delar av skolan är till och med avstängda.

Att bygga en helt ny skola blir den långsiktiga lösningen som politiken är helt överens om.

– En ny skola i Sundborn var en nödvändighet. Den gamla skolan är körd och oanvändbar i vissa delar, säger oppositionsrådet Jonas Sallén Lennerthson (S).

– Vi i SD välkomnar den här satsningen på landsbygden, säger Sundbornsbon Jim Aronsson (SD).

Ny skolbyggnad i två våningar

Det nya skolområdet i Sundborn innebär att en ny skolbyggnad innefattande såväl förskola som grundskola byggs. Den ersätter nuvarande förskolan Träflaskan, förskolan Sandsberg samt den nuvarande Sundbornsskolan.

Nybyggnationen innebär också att det blir en utökning av kapaciteten med 36 förskoleplatser och 30 grundskoleplatser. Grundskolan är dimensionerad för 240 elever.

Förskole- och skollokalerna kommer att inrymmas i en gemensam byggnad i två våningsplan. Förskoledelen kommer att ha sex avdelningar.

– Dessutom blir det en ny idrottshall och nygjorda utemiljöer. Siktet är inställt på framtiden, säger Björn Ljungqvist.

Investeringskostnaden är beräknad till 195 miljoner kronor.

– Sundborn växer snabbt och det finns ett stort behov av en ny skola, säger oppositionsrådet Susanne Norberg (S), som själv bor i Sundborn.

Inget beslut om samlokaliserad särskola

Däremot blev det inget beslut taget om en ny samlokaliserad särskola i Hälsinggården, där investeringskostnaden är beräknad till 128 miljoner kronor.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet yrkade på återremiss och det blev också utfallet efter votering.

Sidan uppdaterad 2022-01-28