Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild på Gamla Postenparkeringen med bilar parkerade på snöigt underlag

Här på Gamla Postenparkeringen kommer kommunen att bygga ett nytt parkeringsgarage med 170 platser. Detta för att möjliggöra att det också byggs nya bostäder på platsen. 60-70 lägenheter ska det bli är tanken.

Nytt parkeringsgarage byggs i centrum

Det är nu klart att det blir ett parkeringsgarage med 170 platser i kommunens regi på Gamla Postenparkeringen. Kommunfullmäktige sa nämligen ja till att gå vidare med byggplanerna. Kostnaden är beräknad till 68 miljoner kronor.

Det kom att bli en lång debatt, innan kommunfullmäktige slutligen kunde besluta att det ska byggas en allmän garageanläggning med minst 170 platser på Gamla Postenparkeringen.

I debatten återkom både Miljöpartiet och Vänsterpartiet flertalet gånger med ett påpekande om det verkligen är rätt att locka in fler fordon i centrum.

– Är det verkligen svaret på den klimatutmaning vi har? Vi tycker det är bra med fler bostäder i centrala Falun men skulle önska att man balanserade upp det med fler grönområden centralt, säger Maj Ardesjö (MP).

Några ledamöter ställde sig också frågande till om behovet av parkeringsplatser är lika stort om 50 år, vilket är den tänkta avskrivningstiden på bygget.

Vänsterpartiet och Miljöpartiets ledamöter valde att reservera sig mot beslutet.

Många tyckte förslaget var bra

Den politiska ledningens företrädare var mer övertygade om att det fattade beslutet också var det rätta.

– Att ta bort 170 parkeringsplatser från centrum vore för kännbart och är inget alternativ. Jag tycker att det här förslaget är en mycket bra lösning, säger kommunalrådet Joakim Storck (C).

Posten 10 har i den fördjupade översiktsplanen för Falu tätort pekats ut som en lämplig plats för bostäder. Genom en ny detaljplan som möjliggör för bostäder och garageanläggning under mark, blir det möjligt att ha både parkeringar och bostäder på fastigheten.

Fastigheten för bostäder kommer att säljas genom en markanvisning. Ett avtal är på gång med Riksbyggen, men markanvisningsavtalet är ännu inte godkänt av kommunfullmäktige.

I nuläget planeras det för att byggas 60-70 lägenheter på platsen, i första hand bostadsrätter. I nuvarande planer ingår också Riksbyggens seniorboendekoncept som riktar sig till boende som är 55 plus.

Sidan uppdaterad 2022-01-28