Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En hand med ett pass framför sig, bilden markerad i blått och gult för Ukraina

Falun förbereder sig för att ta emot flyktingar

Falu kommun följer noga utvecklingen i Ukraina och ser att antalet flyktingar ökar för varje dag. Kommunen förbereder sig på att ta emot flyktingar om direktiv/uppdrag skulle komma om att vi ska göra detta.

Kriget i Ukraina har gjort att många människor tvingats fly.

De flesta av de ukrainska flyktingarna har flytt till grannländer som Polen, Rumänien och Moldavien, men utvecklingen gör att flyktingar också kan välja att söka sig till Sverige framöver.

Den senaste veckan har Falu kommun fått en mängd förfrågningar från Falubor som vill hjälpa till att ta emot flyktingar från Ukraina om så skulle bli fallet.

Här ger vi svar på några av de vanligaste frågorna som dykt upp:

Vad har kommunen för ansvar om flyktingar från Ukraina kommer till Falun?

I nuläget är kommunens ansvar att omhänderta flyktingar begränsat. Ukrainska medborgare är viseringsfria i 90 dagar, och får alltså befinna sig här utan att söka något tillstånd under denna tid. Vill de ändå ha samhällets stöd, ska de söka asyl på Migrationsverket och vid behov ansvarar då verket för mat och logi under den tid som asylansökan behandlas.

Migrationsverket kan dock behöva hjälp av kommuner att anordna mat och logi om det skulle komma väldigt många flyktingar. I så fall så får kommunen en förfrågan eller direktiv om att ta emot flyktingar. I kommunen pågår just nu förberedelser inför ett eventuellt mottagande. Blir det så att Falun får ta emot flyktingar från Ukraina kommer information om detta att finnas på falun.se.

Kan det bli flyktingboenden i kommunen?

Det är Migrationsverket som ansvarar för att de som söker asyl i Sverige har någonstans att bo och får något att äta. I dagsläget har Migrationsverket inte något boende i Falun eller Dalarna och det förs heller inte några diskussioner med kommunen om detta. På Migrationsverkets hemsida finns mer information om Migrationsverkets olika boendeformer.

Jag vill ta emot flyktingar, vad kan jag göra?

Det är möjligt att ta emot flyktingar i sitt eget hem, men det är inget som kommunen samordnar i nuläget. I Sverige är det i första hand Migrationsverket som ansvarar för flyktingar.

Kan man få ekonomiskt stöd om jag tar emot flyktingar?

Nej. Om flyktingen däremot beviljas uppehållstillstånd, och får egen ersättning som till exempel etableringsersättning, så har flyktingen möjlighet att själv betala för mat och bostadshyra.

Hur kan jag bidra i övrigt?

Det är många hjälporganisationer, och även Svenska kyrkan, som är engagerade i arbetet med att stödja Ukraina och dess befolkning på olika sätt. Röda korset är i högsta grad inblandade i det arbetet.

Det finns även olika lokala facebookgrupper och andra initiativ där du kan hjälpa.

Här hittar du Migrationsverkets information med anledning av läget i Ukraina Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du information om Röda korsets insatser i Ukraina Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du information om hur Svenska kyrkan agerar för Ukraina Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2022-03-09